Avtalet gäller både infrastruktur och leverans av modem för det nya 4g-nätet, som byggs av Tele2 och Telenor via det samägda bolaget Net4Mobility.

Målet är att det nya nätet ska täcka 99 procent av den svenska befolkningen före slutet av 2013. Arbetet kommer att påbörjas i tätorter och storstäder, där de första delarna kommer att dras igång redan under 2010.

Avtalet är det andra på kort tid där kinesiska Huawei snuvar Ericsson på en prestigeorder på hemmaplan. Tidigare under hösten fick Huawei uppdraget att bygga Telenors 4g-nät i Norge.

Detaljerna kring uppgörelsen är fortfarande få. Klart är dock att det var priset som avgjorde till Huaweis fördel.

–Det har varit en lång upphandlingsprocess där vi diskuterat både teknik och pris innan vi bestämde oss för Huawei. I slutändan var det priset som avgjorde, säger Niclas Palmstierna, vd för Tele 2 Sverige, till nyhetsbyrån TT.

– Det är ett stort förtroende för Huawei att få bygga ett av världens första nationella 4g-nät. Genom våra innovativa helhetslösningar säkerställer vi att Tele2 och Telenors kunder kan använda kvalitativa 4g-tjänster inom en snar framtid, skriver Yu Chengdong, ordförande för Huawei i Europa, i ett pressmeddelande.

– Användningen av mobilt bredband har exploderat och blivit ett viktigt verktyg för ökad tillgänglighet, effektivitet och mobilt arbetssätt – det vi kallar för mobil allemansrätt. I samarbete med Huawei, som erbjuder en effektiv helhetslösning, tar vi nu ytterligare ett steg för att möta de allt högre kraven på kvalitet i mobilnäten som våra kunder ställer, lyder kommentaren från Lars-Åke Norling, vd på Telenor i Sverige.