Huawei tar hem ytterligare en stororder på 4g. Det kinesiska bolaget får uppdraget att bygga Telenors och Tele2:s samägda 4g-nät i Sverige samt leverera modem till de två operatörerna. Bolaget snuvar därmed Ericsson på ytterligare en viktig prestigeorder på hemmaplan.

Det var priset som avgjorde till Huaweis fördel i upphandlingen. Enligt Lars-Åke Norling, Sverige-vd på Telenor, var det en ”väsentlig skillnad i pris” mellan Huaweis och Ericssons respektive erbjudanden.

– Vi har gjort en rigorös upphandling. Till slut var det tre leverantörer kvar och vi valde Huawei. Det går inte att sticka under stol med att det fanns en väsentlig skillnad på priset. Men vi har haft rigorösa krav på teknik och förmåga att rulla ut, säger Lars-Åke Norling till IT24.

En annan avgörande faktor var att Huawei erbjöd sig att leverera både modem och nätinfrastruktur i samma affär, fortsätter han.

Nätet byggs gemensamt av Tele2 och Telenor genom det samägda bolaget Net4Mobility. Arbetet drar igång under 2010 med fokus på storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Redan 2013 ska täckningen nå 99 procent av Sveriges befolkning.

Hur mycket affären är värd vill bolagen inte avslöja. Enligt Niclas Palmstierna, Sverigechef på Tele2, blir prislappen lägre än då bolagen byggde sina 3g-nät i Sverige.

– Det blir signifikant billigare än 3g-nätet. Det beror på att vi kan återanvända en del av utrustningen därifrån, säger han.

Affären är den tredje på kort tid där Huawei slår ut Ericsson på 4G i de nordiska länderna. Tidigare under hösten fick det kinesiska bolaget uppdraget att bygga Telenors 4g-nät i Norge.

Även Teliasonera har anlitat Huawei för att bygga sitt 4g-nät i Norge, vilket i dagsläget enbart täcker huvudstaden Oslo. I Sverige och Stockholm har Ericsson fått uppdraget. Det återstår att se vilken leverantör som tar hem helhetsuppdraget när Telias nät ska byggas ut och bli rikstäckande.