Det är många som har målat ut 2009 som det tuffaste året på länge för hemelektronikkedjorna. Men enligt HUIs senaste rapport blir året inte lika illa som befarat.

Visserligen ser helårsförsäljningen ut att minska med 1,5 procent jämfört med fjolåret, även om ett bra decemberutfall fortfarande kan putsa siffrorna något. Men under nästa år ser det betydligt positivare ut, då försäljningen väntas öka med 2 procent.

– Det som intresserar oss är att det var så pass bra siffror efter sommaren. Hushållens ekonomi är bättre nu med låg ränta och sänkt skatt. Efter att varselvågen lade sig började folk se att möjligheten att konsumera var bra. För kommande år är utsikterna är bättre än vi först trodde, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

Han poängterar dock att mycket av nedgången förklaras av kraftiga prisminskningar. Om bara volymtillväxten granskas så ligger den hittills i år på plus 14 procent. Den lilla marginal som finns kvar i hemelektronikbranschen kommer främst från tjänster som finansieringar och försäkringar.

– Det är fortfarande hård konkurrens och små marginaler även om de grundläggande förutsättningarna är bättre än tidigare. Mycket av det som har köpts in i butikerna köptes in när kronan var väldigt svag. Så lönsamheten är väldigt svag. Marginalerna har pressats så långt det går, säger Jonas Arnberg.

IT24 har tidigare varit inne på vikten av en god julhandel för att rädda årets försäljningssiffror. Åtminstone volymmässigt ser det bra ut så här långt, om man ska tro kedjorna:

– Efter tuffa tider märker vi att folk har längtat efter att handla julklappar, säger Fabian Bengtsson, vd på Siba.

Hos Expert har man varit medvetna om hur viktig årets julhandel är, vilket har medfört en del nya grepp.

– Vi har förstärkt marknadsföringen i år. Det har inte bara varit radio och DR, utan även tv-reklam. Det ger ökad räckvidd och passar oss bra eftersom vi har butiker över hela landet, säger marknadschef Lars Jungerth.

– Vi har inte sett hela julhandeln än, det är några väldigt intensiva dagar kvar. Men än så länge är det över förväntan. Vi har bra prisbild, tittar man på konkurrenterna så är vi bra peggade.

Tjänar ni några pengar då?
– Ja då, vi ska inte klaga.