Katrineholm kastar ut Fujitsu som pc-leverantör till kommunens gymnasieskolor. Det till förmån för en helt mac-baserad miljö där varje elev får en egen bärbar dator.

Huvudleverantör i affären blir återförsäljaren Macsupport. Avtalet innebär att sammanlagt 1 700 gymnasieelever utrustas med varsin bärbar Macbook Pro och mobila bredbandsabonnemang från Telia. Varje elev får en egen dator och ett bredbandsabonnemang som kan användas både i och utanför skolan.

Först att rulla ut blir Lindengymnasiet, med drygt 500 elever. Den nya lösningen innebär att skolan helt frikopplas från kommunens it-system. Istället får varje elev tillgång till skolans nätverk och lärplattform över webben.

Enligt rektor Magnus Johansson handlar det om en fundamental förändring i hur skolorna använder sina it-resurser.

– Tidigare har vi haft de här klassiska datasalarna. Problemen är likadana som alltid, det finns för få datorer som alltid är upptagna. Det är ett ganska korkat sätt att använda en resurs, säger Magnus Johansson.

– Nu går vi mot ett helt öppet system för elever och lärare. Allt mer går över webben, eleverna får ett större ansvar för sina egna dokument och sin utrustning, fortsätter han.

De ökande kostnader som kommer med fler och dyrare datorer sparas därmed in på minskade drift- och infrastrukturkostnader, menar han. Trots att skolan går från 180 pc-datorer till mer än 500 bärbara macdatorer förblir it-kostnaderna lika höga som innan, enligt Magnus Johansson.

Hos återförsäljaren Macsupport jublar man över affären, som med ett värde på runt 24 miljoner kronor är en av bolagets största någonsin. Macsupport har liknande kontrakt med skolor i bland annat Göteborg, Köping och Västerås. Med avtalet hos Katrineholm i hamn, som även innefattar utbildning i de nya systemen för lärare och elever, hoppas man att ännu fler skolor nu tar steget över i Mac-miljö.

– Det här är i första hand ett pedagogiskt projekt, det är viktigt att påpeka. Macen i sig är en ganska pedagogisk maskin. Dessutom får du fullständiga multimediafunktioner i alla datorer, vilket inte är självklart på en vanlig skol-pc, säger Christer Kembler på Macsupport.

Skolvärlden är traditionellt ett starkt fäste för Apple. Som IT24 tidigare berättat står Apple idag för nästan hälften av alla datorleveranser till svenska skolor. Det enligt siffror från analysföretaget Gartner.