Den amerikanska tidningen Red Herring ger varje år ut en lista över världens 100 mest spännande, privatägda teknikföretag. Sammanställningen har gjorts sedan 1996 och väger tungt i finans- och riskkapitalkretsar.

I år är sju svenska bolag med på listan. Först ut är programbolaget April System Design, som ligger bakom säkerhetslösningen Dynapass. Dynapass är ett system för engångslösenord som använder sms istället för en separat koddosa.

Det andra namnet på listan är Jaycut, en webbaserad och svenskutvecklad videoredigeringstjänst. Det följs av OculusAI, som levererar ett system för automatisk analys av bilder. Bolaget var även nominerat i kategorin årets entreprenör på den svenska Sime-galan tidigare under hösten.

Näst på tur står Tobii Technology, vars teknik för ögonstyrning tidigare belönats som årets it-företag vid Computer Swedens Guldmusen-gala. Det följs av Kistabaserade Proximion Fiber Systems, som utvecklar komponenter för fibernätverk.

Nästa namn är musiktjänsten Popcatcher. Bolaget utvecklar teknik för att spela in musik från radiostationer och automatiskt filtrera bort mellansnack och reklam.

Det sista svenska bolaget på årets lista är Telepo. Bolaget erbjuder en webbaserad lösning för Unified Communications, det vill säga en kombination av rösttelefoni, direktmeddelanden och andra kommunikationsformer som knyts till en gemensam telefon eller dator. I höstas tillträde Oracleveteranen Lars Wahlström som ny vd på bolaget.

Sammanlagt är det alltså sju svenska bolag som är med på årets topplista. Det är mer än i fjol, då bara fyra svenska företag kom med.