Helt i linje med förväntningarna gjorde Google på tisdagen entré i mobilvärlden med den egna mobiltelefonen Nexus One. Telefonen har utvecklats i samarbete med HTC och bygger, likt flera av det Taiwanesiska bolagets modeller, på det Googleutvecklade operativsystemet Android.

Hårdvarumässigt bjuder Nexus One på få nyheter. Den 3g-baserade telefonen styrs via pekskärm, är utrustad med en 5 megapixelkamera och mäter 11,5 mm över midjan. Operativsystemet är den senaste utgåvan av Android, närmare bestämt version 2.1. Av tidiga tester att döma är användarupplevelsen snarlik andra Androidtelefoner i samma prisklass.


Återförsäljarna blir utan när Google lanserar sin första mobiltelefon. Nexus One kan bara köpas direkt från Googles egen webbutik.

Desto mer överraskande är att Google helt ser ut att lämna återförsäljarledet bakom sig. I nuläget kommer Nexus One, som blir den första i en rad telefonmodeller från Google, enbart att säljas via sökjättens egen webbutik på adressen google.com/phone.

Det är ett radikalt avsteg från den traditionella försäljningsmodellen, där majoriteten av alla mobiltelefoner levereras via återförsäljare. Det återstår dock att se om Google liksom Apple, vars Iphone letade sig ut i återförsäljarledet efter en tids exklusivitet, väljer att lämna den inslagna vägen och öppna upp för andra kanaler framöver.

Nexus One finns tillgänglig för kunder i USA, Hong Kong, Singapore och Storbritannien från och med i dag. I sinom tid kommer telefonen även att börja säljas i andra länder. Telefonen kan köpas i antingen olåst version eller operatörslåst tillsammans med abonnemang - då till ett subventionerat pris.

Bolagets första operatörspartner är amerikanska T-Mobile. Inom kort kommer även Nexus One att erbjudas med abonnemang hos Verizon och Vodafone, enligt Google.