Trots växande filmutbud och sjunkande priser så vägrar det lossna för försäljningen av blu-ray-spelare i Sverige.

Under de första elva månaderna 2009 levererades drygt 60 000 blu-ray-spelare till svenska återförsäljare, enligt siffror från branschförbundet Elektronikbranschen. Prognosen för helåret ligger på drygt 65 000 sålda maskiner, inräknat försäljning i jul- och mellandagsrean.

Det är en redig ökning jämfört med året innan, men fortfarande en försvinnande liten del av den totala skivspelarförsäljningen. För varje blu-ray-spelare såldes 20 dvd-spelare av standardsnitt, enligt Elektronikbranschen.

Med facit i hand är det klart att försäljningen ligger långt under branschens förväntningar.

– Vi hoppades på att nå de här volymerna redan för ett år sedan. De målen var nog lite för ambitiöst ställda. Ingen av leverantörerna har haft ett ordentligt produktutbud förrän nu under hösten, säger Bengt Ernstsson, statistikansvarig på Elektronikbranschen.

Siffrorna från Elektronikbranschen gäller enbart fristående blu-ray spelare som säljs antingen separat eller som en del i ett hemmabiopaket. Inräknat Playstation 3-konsoler från Sony blir siffran markant högre. Det såldes runt 135 000 Playstation 3-konsoler under 2008 i Sverige, men varken branschföreningen Dataspelsbranschen eller distributören Nordisk Film vill ge någon siffra om hur det ser ut i dagsläget.

Försäljningen av blu-ray-filmer följer samma mönster. Hos videobutikskedjan Hemmakväll, med 75 butiker runt om i Sverige, står blu-ray för drygt 6 procent av den totala uthyrningen.

– Det är lägre än vad leverantörerna väntat sig, men för oss är det ungefär enligt prognosen. Hårdvaran var för dyr från början och då fick man aldrig igång intresset. Dessutom är handlarna ganska dåliga på att visa upp vad skillnaden mot vanliga dvd-spelare, säger Ulf Westin, inköpsansvarig på Hemmakväll.

Allt mer pekar alltså på att blu-ray inte kommer lyckas ersätta dvd som det dominerande standardformatet i de svenska hemmen. Fortfarande, mer än tre år efter att formatet gjorde premiär i Sverige, är det främst hemmabioentusiasterna som visar intresse.

– Jag tror vi får vänta det här året innan det är avgjort. Men som det lutar idag säger jag att det blir en nischprodukt, det är entusiasterna som kommer vilja ha detta, fortsätter Ulf Westin.

Bengt Ernstsson är inne på samma spår, men betonar ändå att försäljningen ökar kraftigt från år till år. Om än från väldigt låga volymer:

– Produktintroduktion följer det normala mönstret. Vi sålde runt 7000 spelare 2007, tre gånger så många 2008 och nu blir det tre gånger så många igen. Utan att ha någon prognos så gissar jag att vi kommer se ännu en fördubbling i år. Jag skulle inte kalla det för en flopp, men förhoppningarna var helt klart för högt ställda, säger han.

Fakta

År 2007, året då Blu-ray gjorde premiär i Sverige, såldes runt 7 000 spelare i Sverige. 2008 såldes ungefär 20 000 maskiner.

För 2009 ligger prognosen på runt 65 000 sålda exemplar för helåret .

Totalt innebär det att knappt 100 000 maskiner har sålts i Sverige sedan formatet introducerades.

Siffrorna gäller leveranser till svenska återförsäljare. Enbart fristående Blu-ray-spelare, alltså inte Playstation 3-konsoler, ingår i statistiken.