Ericsson tar revansch på ärkerivalen Huawei genom att plocka hem huvuduppdraget att bygga Teliasoneras 4g-nät i både Sverige och Norge.

Det gemensamma 4g/lte-core-nätet kommer att levereras av Ericsson. Radionäten kommer att byggas av Ericsson tillsammans med Nokia Siemens Networks.

Teliasonera har tre landsomfattande 4g-licenser, för Sverige, Norge och Finland. Avtalet med Ericsson och Nokia Siemens Networks omfattar nätverksutbyggnad under 2010 och 2011.

Huawei fortsätter arbetet med att bygga klart 4g-nätet i Oslo, men får ingen del i uppdraget att bygga det rikstäckande nätet i vare sig Sverige eller Norge.

I mitten av december chockade Telenor och Tele2 Telekomsverige genom att ge kinesiska Huawei huvuduppdraget att bygga sitt rikstäckande 4g-nät i Sverige. Huvudorsaken uppgavs vara en "väsentlig skillnad i pris" mellan Huaweis och Ericssons respektive erbjudanden.

– Den mobila bredbandsanvändningen ökar explosionsartat i Norden, och kunderna behöver högre hastighet och större kapacitet. Både Ericsson och Nokia Siemens Networks erbjuder teknik av högsta kvalitet, och båda företagen har lämnat attraktiva anbud, skriver Lars Klasson, teknikchef på Mobility Services hos Teliasonera, i en kommentar.