Teliasonera väljer Ericsson som leverantör av sitt 4g-nät i Sverige och Norge - och ger därmed Ericsson revansch på rivalen Huawei, som flera gånger snuvat den svenska leverantören på prestigeaffärer på telekommarknaden.

Telenor och Tele2 valde i december Huawei som sin 4g-leverantör. Allt tyder på att de två operatörerna då kom ordentligt billigt undan. Huaweis anbud var då ”väsentligt billigare”, enligt Telenorchefen Lars-Åke Norberg,

I dag var rollerna omvända. I den nu avgjorda affären var det Ericsson som kom med det billigaste erbjudandet, enligt Teliasonera.

– Det var hårda förhandlingar, det som fällde avgörandet var att Ericsson var mer aggressivt och hade bättre priser, säger Lars Klasson, teknikchef på Teliasonera, till IT24.

Enligt analytiker IT24 har talat med är det sannolikt att Huawei gav rejält pressade priser för att ta hem affären med Telenor, i syftet att kunna visa upp en viktig prestige- och referenskund på 4g-området. Varken Teliasonera eller Telenor vill dock uppge vad de betalat leverantörerna för sina respektive utrullningar, vilket gör en rak prisjämförelse omöjlig.

Enligt Lars Klasson har förhandlingarna kring affären pågått i flera månader.

– Vi drog i gång processen efter sommaren, sen i november-december blev det slutspurt.

Avtalet innebär att Huawei och Ericsson positionerat sig med varsin stor operatörskund på den nordiska marknaden. Fortfarande återstår striden om 4g-licenserna i Finland, Danmark och Baltikum.