Det är nöjda tongångar hos Ericsson i dag sedan det står klart att bolaget får uppdraget att bygga Teliasoneras nya 4g-nät i Sverige och Norge.

– Det här är en väldigt viktig affär för Ericsson, inte minst eftersom Teliasonera är Nordens och Baltikums största operatör, säger Mikael Bäckström.

Telenor och Tele2 valde Huawei som sin 4g-leverantör, hur viktigt var det att Huawei inte tog hem det här kontraktet också?
– Det har vi inte funderat så mycket på. Dessutom finns det andra leverantörer än Huawei. Det har varit en tuff upphandling och det här visar att vi återigen är teknikledande när det gäller mobilt bredband. Få operatörer har haft en så tuff utvärdering som Teliasonera.

Enligt Mikael Bäckström var det tekniken snarare än priset som avgjorde till Ericssons fördel. Det står i kontrast till den bild som Teliasoneras teknikchef Lars Klasson målar upp, som betonar att Ericsson gav ett "bättre" pris än Huawei.

Dessutom menar Mikael Bäckström att det är svårt att jämföra Telenors och Teliasoneras respektive upphandlingar med varandra.

– Det är helt olika förutsättningar. Telenors upphandling handlade om gsm/3g och en liten del lte. Det här är bara lte, så det går inte att jämföra affärerna på det sättet, säger han.

Förra året släppte Teliasonera in kinesiska Huawei i utbyggnaden av de mobila näten när Huawei fick förtroendet att bygga lte-nätet i Oslo, medan Ericsson skulle ta hand om Stockholm. Den utrustning Huawei har satt upp i Oslo blir dock inte långvarig.

– Huawei fortsätter att bygga det nät som har påbörjats i Oslo. Men vi ska bygga ett nät för Norge och Sverige och när vi bygger i Norge kommer vi även att byta ut det nät som Huawei har byggt, säger Mikael Bäckström.

Hur många från Ericsson kommer att jobba med det här?
– Det är ganska många som kommer att supportera. Det här är ett stort utvecklingsprojekt inom Ericsson.

Hur mycket är affären värd?
– Det kan jag inte kommentera.