Apples lansering av Ipad har gjort läsplattorna högaktuella. Nu hakar de svenska aktörerna på läsplattetåget.

Bokus har i dag börjat sälja läsplattor från tillverkarna Cybook och Iriver. Läsplattorna bygger på ett samarbete med förlaget Norstedts, vilket gör att det redan finns runt 1 800 e-böcker att välja mellan.

– Nu finns äntligen tillräckligt bra läsplattor, anpassade för den svenska marknaden. Vi har letat efter en läsplatta som motsvarar våra krav. När vi testade den franska plattan Cybook Opus kändes det helt rätt. Nu är det dags att köra i gång på allvar. Läsarna finns, författarna är pigga på nyheten och förlagen har böcker, säger Mats Fagerström, affärsområdeschef på Bokus.

Även Adlibris lanserar en läsplatta på svenska, vid namn Letto. Deras lansering sker i samarbete med Bonnierförlagen. I samma veva öppnar man även en särskild nätbokhandel för e-böcker anpassade för Letto och andra läsplattor, där samtliga böcker är i det öppna formatet epub.

– Vi har tittat på e-böcker i tio år, men det är först nu som det känns att det börjar hända saker på allvar. Adlibris hela idé är att kunna erbjuda ett brett utbud för bokälskare. Letto är lika liten som en bok men stor nog att rymma ett helt bibliotek. Den är enkel att ta med i väskan, på jobbet och på resan. Det är helt enkelt ett bättre sätt att läsa på, säger Pär Svärdson, vd för Adlibris.

Letto är även förberedd för en mängd olika format, vilket gör det möjligt att ladda ner böcker från de flesta nätbutiker.

– Det är oerhört spännande att Adlibris tagit fram en enkel och modern svensk läsplattform. Det innebär att vi tar vår 200-åriga tradition in i en ny era. Redan nu finns 500 svenska titlar till Letto och från och med i år kommer alla nya svenska böcker från Bonnierförlagen också att finnas som e-böcker, säger Håkan Rudels, marknadsdirektör för Bonnierförlagen.

Du följer väl IT24 på Twitter? Vi finns på twitter.com/IT24se