Efter en 19 år lång karriär på bolaget väljer Sverigechefen Roland Vejdemo att lämna HP. Ingen efterträdare finns utsedd.

– Det är med blandade känslor jag säger hej då. Till viss del känns det för jäkla tråkigt. HP har nog aldrig varit starkare än det är idag. Det är en massa slit som ligger bakom det, så det kommer kännas lite tomt, säger Roland Vejdemo till IT24.

Det är personliga skäl som ligger bakom avhoppet.

– Det är egentligen ingenting konstigt. Det är personliga anledningar, jag kommer att spendera mer tid med mina barn, fortsätter han.

Roland Vejdemo kommer att stanna kvar i chefsrollen till dess att en efterträdare är utsedd, en process som väntas pågå till sommaren. Uppgiften att utse en efterträdare faller på Hans Daniels, chef för HP:s verksamhet i Västeuropa.

– Vi är väldigt ledsna att se Roland gå. Samtidigt förstår vi hans resonemang till hundra procent. Roland har varit med HP under en väldigt lång tid och jag vill tacka honom för hans fantastiska engagemang och ledarskap under den tiden, säger Hans Daniels till IT24.

Roland Vejdemo tillträdde på dåvarande Compaq för 19 år sedan. Han blev senare Sverigechef för HP när de två bolagen slogs samman 2002. Sedan dess har han styrt ett av Sveriges och världens mest dominerande it-bolag genom flera stora förändringsprocesser.

– När jag började på Compaq var vi 30 anställda på ett litet pc-bolag. Det har varit en fantastisk resa sedan dess. Det jag minns är framförallt alla dessa mergers. Digital, Tandem, Compaq och så alla de stora outsourcingaffärerna. Jag tror vi har köpt 25 bolag under min tid här, säger Roland Vejdemo.

Dagens HP är radikalt annorlunda än det var för åtta år sedan. Roland Vejdemo pekar ut fjolårets köp av tjänstebolaget EDS som en milstolpe i HP:s förändring från ett renodlat pc-bolag till en helhetsleverantör inom it.

– HP lever i två världar, och det gör vi medvetet. I hårdvaruvärlden går det fort och vi måste stå på tårna varje dag. Det långsiktiga för oss är tjänstemarknaden och outsourcingdelen. Min känsla är att det nu äntligen börjar få acceptans. Men för den sakens skull kommer inte hårdvaran och det snabba, priskriget, att försvinna, säger Roland Vejdemo.

– Idag kostar en pc 3000 eller 4000 kronor medan en mobiltelefon kostar 7000 kronor. Ibland är det svårt att förstå hur annorlunda saker är nu för tiden, fortsätter Roland Vejdemo.

Vad är det viktigaste för din efterträdare att hålla i huvudet?
– Man blir inte bättre än det team man har runt sig. På så vis är jag väldigt, väldigt tacksam. Jag har haft en jätteförmån att få jobba med folket runt omkring mig på HP.