Ett regelrätt ordkrig har brutit ut på högsta nivå mellan Google och Microsoft. I en stort uppslagen artikel i tidningen Wall Street Journal anklagar Google sin ärkerival för att genom ombud ligga bakom de rättsprocesser som riktats mot Google på sistone.

Som exempel ges två stämningar om monopoltendenser från icke-namngivna amerikanska internetbolag, samt EU-kommissionens nyligen inledda granskning av Google. I alla de fallen ska processerna ha dragits igång av Microsoft, som agerat genom partnerföretag, enligt Google.

Bolaget pekar bland annat på att juristen Charles Rule, som i flera år representerat Microsoft i olika rättsfall, dykt upp som representant för mindre bolag i flera andra fall som riktats mot Google. Några ytterligare konkreta bevis har dock inte presenterats.

– För oss är det tydligt att våra konkurrenter letar rättsfall och klagomål mot Google runt om i världen. Syftet är att lära sig mer om vår verksamhet och få till stånd en större granskning och mer omfattande rättsprocess riktad mot oss, säger Googles talesman Adam Kovacevich i en kommentar till Wall Street Journal.

Microsoft kallar anklagelserna för ”nonsens”. Samtidigt säger bolaget att man uppmuntrar alla med klagomål och frågor kring Googles verksamhet att ta kontakt med myndigheterna.

– Allt fler konsumenter, kunder och företag är oroade över Googles dominans på marknaden. Det är ingen hemlighet att vi delar den oron. Det är ingen överraskning att vi ofta får kontakt med personer och företag som anser sig skadade av Google. Vi uppmuntrar alla som har faktiska klagomål att föra fram att ta konkakt med myndigheterna, säger Microsofts talesman Jack Evans.

Du följer väl IT24 på Twitter? Vi finns på twitter.com/IT24se