Picnik är ett bildbehandlingsverktyg som låter användaren justera och förbättra bilder direkt på webben. I går kom beskedet att Google köper bolaget, som har 20 anställda och grundades 2005.

Google har inte offentliggjort någon köpesumma. Sökjätten har heller inte gett någon ytterligare information om syftet med affären. Däremot är det klart att Picnik ska fortsätta vara en fristående tjänst, åtminstone på kort sikt.

Tänkbart är att Picnik senare kommer integreras i Googles portfölj av webbtjänster, kanske som ett komplement till den egna bildtjänsten Picasa. En annan tanke är att Picnik integreras i Googles operativsystem Chrome OS, som helt är byggt kring webbaserade applikationer.

Picnik finns i nuläget både i gratis och betald version. Gratisversionen har enklare funktioner och är annonsfinansierad. Betalversionen kostar drygt 2 dollar i månaden att använda och erbjuder mer avancerad bildbehandling.

För bara ett par veckor sedan kunde IT24 berätta att den svenska webbtjänsten Pixlr, som liknar Picnik i många avseenden, för diskussioner om ett uppköp med ett ”stort amerikanskt bolag”.

Affären blir Googles tredje uppköp på bara en dryg månad. I februari lade företaget vantarna på tjänsten Aardvark, en "social sökmotor" som låter användaren ställa frågor till andra runt om i världen.

Veckan innan köpte Google företaget Remail, som utvecklar en mejlklient för Iphone. I och med den affären lade Remail ned all egen produktutveckling och grundaren Gabor Cselle blev istället produktchef för Gmail.

Du följer väl IT24 på Twitter? Vi finns på twitter.com/IT24se