När Apple först presenterade sin Iphone underströk företagets representanter att produkten omgärdades av hundratals patent, och att Apple med alla medel skulle skydda dem. Tisdagens HTC-stämning visar att det inte var tomt prat.

Apple anklagar HTC för att inkräkta på flera av företagets patent med sina mobiltelefoner. De äldsta av dem gavs redan 1996 till Next, det bolag som Steve Jobs grundade när han blev utmanövrerad från Apple. Next köptes samma år av Apple för närmare en halv miljard dollar.

– Det här är det första året då vi har tänkta Iphone-dödare på marknaden, så det är första gången som Apple säger "låt oss försvara några av de här patenten", säger Carl Howe, analytiker på Yankee Group.

Charles Golvin, analytiker på Forrester Research, drar paralleller till Apples pågående patentstrid med Nokia, som för närvarande är inne på sin tredje runda.

– På samma sätt som Nokia upptäckte att Apple blivit en allvarlig konkurrent, så har nu Apple upptäckt HTC, säger Charles Golvin.

Google, vars operativsystem Android finns i många HTC-telefoner, har än så länge inte kommenterat stämningen eller huruvida företaget planerar att blanda sig in i konflikten.

Apple nämner inte heller Google i stämningsansökan. Men flera av punkterna som avhandlas däri berör operativsystemen i telefonerna, vilket kan vara ett tecken på att Apples angrepp är lika mycket riktat mot Androidsystemets skapare Google som mot hårdvarutillverkare.

– Apples verksamhet handlar inte om rättegångar. Det är advokaternas område. Apple har ett högre syfte med detta, men huruvida det handlar om att slå ut HTC eller ett frontalangrepp på Google är oklart än så länge. Planerar de att så småningom stämma Google? Kanske, säger Barry Cohen, patentjurist på Thorp Reed & Armstrong.

Möjligheten finns dock att HTC och Google har en överenskommelse som säger att Google måste hjälpa till i eventuella patentstrider som berör Androidsystemet.

– Vi vet inte vilka överenskommelser som har gjorts, om det nu finns några, säger Cohen.

Men en ledtråd till hur förhållandet mellan de två företagen ser ut kan framträda om HTC besvarar Apples stämning.

– Om HTC anlitar en advokatfirma som är känd för att jobba med Google, så är det ett tecken.

På Apples sida av rättegångssalen finns en riktig veteran i sammanhanget. I fjol anställde Apple Bruce Sewall som chefsjurist. Han var en del av den juristgrupp som representerade Apple mot Microsoft på 90-talet, och förlorade.

– Apple har haft ett stort försprång med Iphone, men nu hoppar alla möjliga konkurrenter på tåget. Om Apple oroas över att detta kommer leda till minskade marknadsandelar för Iphone, så kommer man inte luta sig tillbaka och se det hända. Särskilt inte om företagets intellektuella egendom missbrukas, säger Barry Cohen.

IDG News

Du följer väl IT24 på Twitter? Vi finns på twitter.com/IT24se