Affären, som är värd ungefär 50 miljoner kronor, innebär att Infodatas tidigare guldavtal med Skatteverket nu börjar naggas i kanten. Infodata, som ägs av börsnoterade Bisnode, har tidigare haft ensamrätt på att både drifta och sälja tjänster kopplade till Spar.

Den stora kassakon är just försäljning av uppgifter ur registret, värt runt 200 miljoner kronor om året. Uppdraget att driva systemet är värt runt 13 miljoner kronor om året, pengar som nu alltså försvinner från Infodata och istället hamnar hos EDB.

Affären offentliggörs i samband med att Skatteverket även öppnar för att konkurrensutsätta Infodatas ensamrätt på försäljning av uppgifter ur Spar. Avtalet med EDB avser dock endast driften av systemet.

– Det här är traditionell drift av systemet, det har inte att göra med tjänsterna. Uppdraget att sälja tjänster ur registret sköts i en annan upphandling, säger EDBs Sverige-vd Thomas Parmbäck till IT24.

Spar-registret är statens offentliga adressregister. Det innehåller information om alla personer som är folkbokförda i Sverige och används regelbundet av myndigheter, företag och organisationer för att komplettera och kontrollera personuppgifter.