När Apple meddelade att 3g-versionen av Ipad endast kommer att fungera med det än så länge obskyra micro-simkortet möttes det med en hel del skepsis på marknaden, med klagomål om onödigt krångel och inlåsning.

Vill man som operatör ha en sportslig chans till ett avtal med Apple måste man förstås ändå ha det lilla kortet i arsenalen, och det är precis vad Telenor har skaffat sig nu.

Konkurrenten Tre meddelade redan i slutet av januari att micro-sim fanns med i framtidsplanerna, och då var det tyst från övriga operatörer. "Vi tittar på att kunna göra det, men vi har inte det idag. Vår målsättning är att kunna erbjuda micro-sim när Ipad släpps", var beskedet från Tre i januari.

Men nu har alltså Telenor passat på att göra slag i saken och erbjuder redan idag mikro-sim till sina kunder.

Andreas Hamrin, presschef på Telenor Sverige, försöker dock tona ned pratet om Ipad och menar att det finns fler produkter som motiverar satsningen på micro-sim. Dessutom ska många ha hört av sig och efterfrågat kortet.

– Det är bland annat olika telematikprodukter. Ipad är ju den första produkten på privatmarknaden, och i dagsläget vet vi inte exakt vilka andra leverantörer som kommer att ha micro-sim, men oavsett så vill vi vara förberedda på det.

Men det är väl inte en slump att ni gör det här samtidigt som Ipad lanseras?
– Det är klart att det faller sig väldigt bra. Men Apple kör sitt race och vi kör vårt. Vi har alltid en dialog med dem, men vi har ingenting som vi kan gå ut med, vare sig datum eller om vi kommer att sälja Ipad. Det här är ett eget spår.

Rent praktiskt kan kortet beställas i samband med att man köper ett nytt mobilt bredbandsabonnemang, eller så beställer man till det som ett tvillingkort till ett redan befintligt abonnemang.

Telenor vill inte gå in på hur pass omfattande satsningen på micro-sim är.