Efter mer än ett decennium som vd och en av Sveriges mest kända internetprofiler väljer Jon Karlung att lämna vd-stolen på Bahnhof.

– Jag blir kvar i styrelsen. Dessutom är jag och Andreas Norman fortfarande stora ägare i bolaget. Men rent operativt så lämnar jag verksamheten, säger Jon Karlung.

Bahnhof grundades 1994 som en av de första internetoperatörerna i Sverige. Bolagets upphovsman var Oscar Swartz, idag en flitig debattör i internetfrågor. Jon Karlung klev på som vd år 1996.

Då bestod verksamheten av tre anställda och ett tjugotal modem i en barack i Uppsala. Den samlade kapaciteten var en 64Kbit-uppkoppling till Telias nät. Idag omsätter Bahnhof närmare 200 miljoner kronor och är en av Sveriges största ”oberoende” bredbandsoperatörer.


Bahnhofs grundare Oscar Swartz (till vänster) och Jon Karlung. Foto: Stefan Bohlin.

– Bahnhof har vuxit, vi är på väg att bli en av de större operatörerna. Jag är entreprenör i ryggen och en ganska kreativ person. Det klassiska felet man kan göra då är att bli fånge i sin egen skapelse. Det gäller att inse när det är dags att låta någon annan kompetens ta över, säger Jon Karlung.

Hans ersättare på vd-stolen blir Anna Mossberg, en tung rekrytering från Teliasonera. Hon kommer närmast från rollen som affärschef på Teliasonera International Carrier och har haft ett antal styrelseuppdrag i Teliakoncernen. Formellt tillträder hon som vd på Bahnhof 6 oktober i år.

Framöver kommer Jon Karlung att lägga sin tid på det nystartade bolaget Modular Data Centers, MDC. Affärsidén är ”modulära datacenter” och ett avtal med SSAB är redan på plats. I övrigt är det ont om detaljer.

– Jag måste vara ganska luddig om det. Det är ett industriprojekt kopplat till it som jag dragit igång. Det handlar om att bygga datahallar i moduler snarare än i berg, vilket är det vi har gjort tidigare, säger Jon Karlung.

Bahnhof har varit en ganska tongivande kraft i Internetsverige ända sedan starten. Vad är du mest stolt över?
– Affärsmässigt är jag naturligtvis stolt över att vi gått från en barack i Uppsala till en omsättning på nästan en kvarts miljard. Det har vi gjort helt utan att ta in externt kapital, säger Jon Karlung.

– Bortsett från det är jag väldigt stolt över att vi vågat ta strid om saker som FRA, datalagringsdirektivet och Ipred. Det har inte varit påklistrat, det kommer från vår erfarenhet och att vi brinner för de här frågorna. Bahnhof kommer fortsätta vara det på samma vis, Anna och jag har pratat igenom de här frågorna ganska noga, fortsätter han.

Vad är den största besvikelsen?
– Jag tror att vi missade it-bubblan, det är väl egentligen den största penningmässiga besvikelsen. Vi hade redan varit igång ett tag och byggde företaget enligt gamla vanliga principer. Vi missade att man skulle hajpa upp allt för att tjäna snabba pengar. Nu idag är jag väl i och för sig glad över det.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

IT24.se Twitter: @IT24se Facebook Nyhetsbrev