Klarna hette tidigare Kreditor och levererar betalningslösningar för e-handelsföretag. Företaget får nu det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia som ny storägare. Samtidigt kliver Michael Moritz, ett styrelseproffs från Silicon Valley med Google, Yahoo och Paypal på meritlistan, in i Klarnas styrelse.

– Det är faktiskt första gången Michael Moritz är med i ett europeiskt bolag. Det känns verkligen grymt kul för oss, säger en nöjd Sebastian Siemiatkowski till IT24.

Sequoia satsar totalt 70 miljoner kronor i en nyemission i Klarna och köper dessutom ut ett par tidigare ägare. Bland dem märks affärsängeln Jane Walerud, som var en av de första att satsa pengar i Klarna då företaget grundades 2005.


"På sikt vill vi utmana de riktigt stora som Visa, Mastercard och Paypal", säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Bland Sequuias tidigare investeringar märks Google, Apple, Youtube och Paypal. Bolagets enda portföljbolag i Sverige har varit webbföretaget Stardoll.

Pengarna ska användas till en fortsatt expansion av bolaget, först i Tyskland och Holland. Eftersom att Klarna levererar betalningslösningar står bolaget under Finansinspektionens tillsyn med särskilda krav på stabila finanser, enligt Sebastian Siemiatkowski.

– Bolaget är lönsamt och har egentligen varit det sedan starten. Det handlar snarare om att vi måste ha en viss stabilitet på grund av de produkter vi erbjuder. Vi är egentligen att betrakta som en bankverksamhet. Då måste det finnas extra pengar i kassan om vi ska kunna växa.

Klarna, som tidigare hette Kreditor, erbjuder betallösningar för konto- och fakturabetalningar över webben. Nyligen lanserade bolaget ett system för att hantera betalningar via mobiltelefonen. Bland kunderna märks svenska e-handlare som Ginza och Cdon.

Vilka är era främsta konkurrenter?

– Eftersom att vi inte jobbar med kortbetalningar så blir det lite komplicerat. På sikt vill vi utmana de riktigt stora bolagen som Visa, Mastercard och Paypal, säger Sebastian Siemiatkowski.

Efter investeringen är Sequoia den näst största ägaren i bolaget, före investmentbolaget Öresund och efter Klarnas tre grundare Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth.

I samband med ägarförändringen tar även finansmannen Sven Hagströmer, som sedan 2007 varit delägare i Klarna via investmentbolaget Öresund, över som ny styrelseordförande i företaget.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

IT24.se Twitter: @IT24se Facebook Nyhetsbrev