Mjukvarubolaget Episerver blir det första it-bolaget som kliver in på börsen i år. Den 30 juni ska bolaget noteras på Nasdaq OMX. I samband med det genomförs en nyemission som man hoppas ska tillföra knappt 100 nya miljoner till kassan.

– Ett it-bolag med bra tillväxt, det hoppas vi att det finns aptit för på marknaden, säger Episervers vd Martin Henricson.

Men de analytiker som IT24 varit i kontakt med tvivlar på att investerarna kommer att stå på kö. Den stora frågan är just Episervers tillväxtpotential:

– Intresset blir troligen ganska lågt. Det brukar vara lättare att visa bra tillväxt i bolag upp till 200 miljoner, säger en analytiker till IT24.

Någon direkt jämförelse mellan Episerver och andra noterade mjukvarubolag är svår att göra. Med en omsättning på strax under 200 miljoner är Episerver relativt litet i börssammanhang. Företag som Orc Software och IFS är flera gånger större.

Dessutom är marknaden för publiceringssystem relativt otestad, menar analytikerna.

– Jämför man med till exempel Orc Software har de kommit betydligt längre i sin internationella expansion. Episerver har fortfarande en stor del av försäljningen i Sverige och Norden, säger en analytiker.

En annan farhåga är den ständigt ökande konkurrens som Episervers produkter utsätts för. Skulle stora affärssystemsleverantörer få för sig att bygga in liknande funktioner i sina system så finns risken att Episervers marknad försvinner.

– Deras produkt blir mer och mer en grundfunktion i basplattformen. Risken finns att man hela tiden måste förnya sig, säger en analytiker.

Vd Martin Henricson svarar diplomatiskt på analytikernas reservationer:

– Vi går ut med det här, så får marknaden avgöra. Vi har gjort vad vi har kunnat för att hitta rätt nivå och har naturligtvis även benchmarkat oss mot andra bolag på börsen, säger han.

Martin Henricson har tidigare uttryckt en oro inför den stundande börsnoteringen, på grund av turbulensen som råder på världens finansmarknader.

Är det rätt tid nu?
– Marknaden är fortfarande volatil, men det har inte blivit värre än tidigare. Utifrån det vi har sett tror vi att förutsättningarna är jättegoda, säger Martin Henricson.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Prenumerera på IT24s nyhetsbrev - vinn biobiljetter

Fakta

Episerver blir det första it-bolaget som tar klivet in på börsen i år. Varken programbolaget Formpipe eller konsultmäklaren Ework, årets två andra it-nykomlingar på Stockholmsbörsen, är nyintroduktioner utan har tagit steget via First North-listan.

I samband med noteringen genomför Episerver en kombinerad nyemission och försäljning av befintliga aktier. Totalt omfattar erbjudandet till cirka 45,7 procent av bolaget, av vilket nyemissionen utgör en dryg fjärdedel.

Priset per aktie blir mellan 52 och 60 kronor, vilket innebär att värdet av erbjudandet uppgår till någonstans mellan 288 och 333 miljoner.

Det gör också att värdet på samtliga utestående aktier i Episerver är mellan 630 och 727 miljoner, inklusive nyemissionen.

Ett annat sätt att tolka noteringen är att Episerver har planer på förvärv - eller hoppas på att själva bli uppköpta.

Enligt Martin Henricson handlar noteringen till stor del om en seriositetsstämpel som i sig kan generera nya affärer. Samtidigt utesluter han inte framtida förvärv.

– Med visibiliteten och kvalitetsstämpeln hoppas vi kunna hitta nya partners och kunder. Det är naturligtvis även bra att ha tillgång till kapitalmarknaden. Man vet aldrig vad som händer i framtiden, säger han.