Nintendo visade inte bara en stark katalog av kommande spel på sin presskonferens på E3 i Los Angeles. Det var också premiärvisning av Nintendo 3DS, en ny DS som visar spel och film i 3D utan att man behöver ha särskilda glasögon på sig.

Under 50 minuter visade Nintendo sina kommande spel till Wii och Nintendo DS. Det var ingen dålig katalog som visades. Under det närmaste året kommer bland annat Zelda Skyward Sword, Mario the Sportmix, Metriod Other M, Donkey Kong och ett nytt Golden Eye.

Men det var i slutet som saker hände på allvar, för även om spelen som presenterades ser nog så starka och bra ut så var det egenligen både väntat och typiskt att Nintendo visar just starka speltitlar. Men med tio minuter kvar av presskonferensen lyftes genom ett rökmoln på scenen mässans hittills coolaste pryl upp - en Nintendo 3DS. Det har ryktats om maskinen sedan länge, en DS som kan visa både spel och film i 3D.

- Att se 3D-filmer på tv är en dyr historia, men jag tror inte att det är största hindret för 3D-trenden, sa Nintendos amerikanska vd Reggie Fils-Aime.

- Det är glasögonen. Vem vill ha sådana? På Nintendo vill vi alltid att saker ska vara enkla. Ny teknik är viktigt, men den måste vara lätt att använda.

Nintendo 3DS är väldigt lik en vanlig DS, men den övre av skärmarna är en 3D-skärm. Hur mycket 3D man ser avgör man själv genom att öka eller minska 3D-styrkan med en knapp. Att det verkligen fungerar bevisades effektivt när ett hundratal Nintedo 3DS bars ut i publiken och förevisades. Det var faktiskt en riktig aha-upplevelse.

En rolig detalj är att 3DS har två kameror, vilket gör att man kan ta egna bilder som sedan visas i 3D.

- Flera stora filmbolag, bland annat Warner och Disney, kommer att släppa sina 3D-filmer för 3DS, berättade Nintendos japanske vd Saturo Iwata.

Bland de utvecklare som redan gör 3D-spel för Nintendo 3DS finns flera av de största och bästa DS-utvecklarna, men vid konsolens premiär utlovades bara Kid Icarus Rising, ett kärt återseende för dem som spelade Nintendo 8-bitars.

- 3D kommer att födjupa spelupplevelsen. Plötsligt kommer det att bli mer intressant att titta vad som finns bakom den där stolen eller i slutet av korridoren. Jag tror inte att någon annan på E3 kommer att visa en lika omvälvande sak som Nintendo 3DS, sa Reggie Fils-Aime med en klar blinkning mot Microsoft och Sonys nya rörelsekänsliga kontroller.

Inget sades om när 3DS ska släppas - och svenska importören Bergsala säger bara att inget är bekräftat - eller vad den kommer att kosta, men maskinen fanns som sagt i hundratals exemplar att testa på presskonferensen och senare på mässgolvet så en lansering till hösten är inte omöjlig. Om Sverige får vara med då återstår dock att se.

Fakta

IT24:s spelskribent Thomas Arnroth befinner sig på plats i Los Angeles och spelmässan E3, där han tar kollar av speljättarnas planer för året.

Imorgon följer direktrapporter från Sonys och Nintendos presskonferenser.