Runt 2000 kronor. Så mycket kan det komma att kosta att skaffa Sonys rörelsekänsliga kontrollsystem till Playstation3. Om man inte vill spela ensam, då kommer man undan med ungefär 1300. Det var en av få intressanta nyheter på en ganska blek presskonferens på E3 från Sony.

Om presskonferenserna på E3 vore en tävling, vilket de ju på sätt och vis är, så är årets förlorare Playstation 3. Minst nyheter trots längst presskonferens är magert.

Där fanns en del spelnyheter, men förutom att våldsamma racingspelet Twisted Metal ska komma till konsolen och att Valve äntligen ska göra spel även till Playstation 3 (Portal 2 kommer till konsolen och inte som tidigare bara för PC och Xbox 360) var det inte direkt något som sände chockvågor genom auditoriumet.

Efter flera års väntan och förseningar fick vi dock ett datum för Gran Turismo 5. 2 november ska det släppas.

På spelsidan handlade det mycket om ensamrätt, men mest till småsaker: Vissa extrakartor till kommande Medal of Honor släpps först till Playstation3, betatestversionen för multiplayer för kommande Assassin's creed kommer exklusivt på Playstation 3 och så vidare.

– Exklusivt är mitt nya favoritord, skojade amerikanska vd:n Jack Tretton när han hade använt ordet ungefär just tretton gånger.

Sony berättade också om en fortsatt hårdsattsning på sin handburna spelkonsol PSP och visade en påkostad och rolig reklamkampanj, men den verkade enbart gjord för Nordamerika. PSP lär inte få det lättare när Nintendo 3DS lanseras.

Sony satsar hårt på spel i 3D.

– Sony har hela ekosystemet, från tv till Playstation för 3d och vi ska driva marknaden för det precis som för Bluray, sa amerikanska vd:n Jack Tretton.

På presskonferensen visades kommande Killzone 3 i 3d och intrycket var rätt häftigt. Till skillnad mot Nintendos 3DS krävs 3d-glasögon och - vilket är värre - 3dtv. Det blir, som Nintendos vd Reggie Fils-Aime påpekade, dyrt. Men att det är en häftig upplevelse som ger spelandet en ny dimension är det ingen tvekan om. Det är inga dåliga titlar som kan spelas i 3d heller, förutom Killzone bland annat Gran Turismo 5.

Playstation lade inte samma tyngd på sin rörelsekänsliga handkontroll Move som Microsoft på sin Kinect. Det beror antagligen på att Move presenterades stort redan för några månader sedan i San Francisco.

Nu visades några spel, men framför allt gick Sony ut med priset. Det blev först jubel när det verkade bli 49 dollar. Men det är bara för en handkontroll.

När alla började räkna blev det lite tystare. Det är lite komplicerat att förstå, men här är ett försök. Move styrs med hjälp av en Eye toy kamera och en eller två handkontroller, ungefär som Wiimoten och Nanchucken till Wii. De 49 dollarna gäller för den som redan har kameran och bara vill spela ensam och bara spel som endast kräver en handkontroll.

Den andra Movekontrollen kostar 29 dollar. Ett paket med eyetoy kamera, handkontroll och ett spel kostar 99 dollar. Då ingår inte den andra Movekontrollen för 29 dollar. Men vem vill spela ensam? Move är ju precis som många Wiispel gjorda för att spela tillsammans. Ska man ha full utrustning för två spelare hamnar man alltså på ungefär 2000 dollar, vilket i Sverige lär bli cirka 2000 kronor.

Move släpps här 15 september, men någon prisuppgift finns inte.