Atea har fått rollen som den svenska it-branschens eget Microsoft. Jätten som bara blir större och starkare. Det i sin tur får följden att alla älskar att ha en åsikt om bolaget. Och precis som när det gäller Microsoft är det sällan de positiva omdömena som ska vädras.
Att Atea har varit på förvärsjakt är knappast någon nyhet. Men även om det har spekulerats under en längre tid var det ändå lite oväntat att just Portal blev det senaste uppköpet.
Det oväntade ligger inte i att Atea var intresserat av Portal, det är snarare givet. Tack vare sin lokala prägel, med tyngdpunkten på personliga relationer, har Portal lyckats med konststycket att vara ett stort bolag som ändå har uppfattas som ett litet.
Det oväntade är att Portal till slut accepterade ett bud från Atea. För just den profil som har gjort bolaget framgångsrikt och populärt blir svår att behålla när man tar klivet in i den nordiska koncernen. I de missnöjdas hörn hittar vi sannolikt Portals personal. Alla har erbjudits nya jobb hos Atea. Det återstår att se hur många som följer med.
Det gör också att det är fler än Atea som är nöjda med dagens köp. Konkurrenterna gläds nog mer åt att en tuff konkurrent, Portal, försvinner, än att en redan stor konkurrent, Atea, blir ännu större.
Sedan återstår det att se hur rollfördelningen i det nya bolaget blir. Vem vinner till exempel maktkampen om huvudstaden? En perfekt roll för Tomas Wanselius? Kanske är det faktum att namnet Portal skrotas i fusionen en indikation på Ateas nuvarande, nytillträdda Stockholmschef Christer Eklund fortsätter vid rodret.