– Det är knappt 20 positioner som kommer att försvinna på Lawson i Sverige, säger bolagets nordiska marknadschef Charlotte Darth om den nedskärning på upp till 200 personer som koncernen ser sig tvungen att genomföra.

– Vi hoppas givetvis att siffran kommer att bli lägre än så. Det finns ett 100-tal öppna positioner inom företaget som alla kommer att få söka, fortsätter hon och tillägger att hon är glad att slutligen kunna gå ut med en siffra för den svenska marknaden, då det sedan beskedet gavs spekulerats på marknaden om hur de anställda i Sverige kommer att drabbas.

Det var i början av månaden som Lawson gick ut med nedskärningarna och enligt Charlotte Darth är det bara i Sverige som affärssystemföretaget väljer att vara öppna med om hur många som berörs. Resterande personal som drabbas finns på Lawsons kontor runtom i Europa, i Manilla, Filippinerna och också till viss del i USA, konstaterar hon.

Anledningen till att Lawson skär ner är att försäljningen av affärssystemet M3 inte går så bra som beräknat. Det var också M3, som då bar namnet Movex, som var den drivande faktorn bakom Lawsons köp av svenska Intentia våren 2006.

Några detaljer om hur det faktiskt går för Lawson och M3 kan Charlotte Darth inte gå ut med, då koncernen just stängt böckerna för det fjärde kvartalet.

– Om man blickar bakåt har det senaste kvartalet gått förhållandevis bra, med en vinstmarginal på mellan 15 och 16 procent. Även licensintäkterna för det tredje kvartalet, som stängdes sista februari, ökade under perioden, säger hon.

Innan nedskärningarna hade Lawson 3600 anställda, varav drygt 600 i Sverige. Sista nedskärningsvändan innan denna var i oktober 2009, då 75 konsulter i Europa fick lämna bolaget.