Svenska Telepo tror sig ha hittat en nisch på den stekheta marknaden för unified communications – produkter som samlar chatt, mejl, telefoni och andra kommunikationsformer i en integrerad svit. Genom att utveckla lösningar speciellt framtagna för små och medelstora företag, och sköta försäljningen genom teleoperatörerna, vill man slåss med it-bjässar som Cisco, HP och Microsoft – som alla satsar enorma belopp på samma marknad.
Det är fler än entreprenörerna själva som tror på idén. I morse offentliggjorde Investor och riskkapitalbolaget Accel en rejäl kapitalinvestering i Telepo. Tillsammans satsar de 94 miljoner kronor i bolaget, pengar som ska driva expansion på marknader utanför Norden.
– Den här marknaden händer nu, i hela Europa. Vi vill vara med när möjligheten finns. Det räcker inte att sitta och vara nöjda med norra Europa, säger Olle Hillström, affärsutvecklings- och marknadschef på Telepo.
Caroline Johnsen (t.v), säljkoordinator, och Olle Hillström (t.h), marknads- och affärsutvecklingschef. Båda på Telepo. Foto: Göran Edling.
Accel gjorde sin första investering i Telepo redan 2006. De pengarna, knappt 38 miljoner kronor, har använts för att vidareutveckla produkten från en lösning specialiserad för mobiltelefoni till en komplett unified communications-svit som implementeras både i operatörernas växelsystem och i slutanvändarens pc, mac och mobiltelefon.
– Den första investeringsrundan handlade om att finansiera utvecklingen. Idag befinner sig produkten i sin tredje generation och vi är redo för en större geografisk expansion. Nu gäller det att nå ut till nya länder, säger Olle Hillström.
Telepo har redan ett par namnkunniga kunder. Teliasonera i Finland säljer sedan en tid tillbaka Telepos lösning mot företagskunder. I Sverige erbjuder bland andra operatörerna Alltele och Uno tjänster byggda på Telepos teknik.
Men bolagets marknad är hårt konkurrensutsatt. Flera av it-världens giganter, bland dem Cisco, HP och Microsoft, satsar stora belopp och resurser på just unified communications. Men genom att nischa sig mot små och medelstora företag – och framförallt genom att sköta all försäljning genom teleoperatörerna – tror sig Telepo kunna hitta en särställning på marknaden.
– Cisco och andra är väldigt starka hos stora företag som installerar mycket själva. Vi säljer inte direkt till slutkunderna utan bara genom operatörer och tjänsteleverantörer. Allt paketeras och säljs under operatörens varumärke. Till exempel så kallar Teliasonera i Finland vår tjänst för Sonera VIP, säger Olle Hillström.
– Små och medelstora företag köper inte olika bitar från olika leverantörer och ger sig på att integrera själva. Vi har en stark tro på att det här ska levereras som en tjänst, fortsätter han.
Omsättningen i Telepo har ökat explosionsartat under de senaste åren och nådde drygt 24 miljoner kronor för helåret 2008. Men bolaget har också dragit på sig en samlad förlust på runt 60 miljoner kronor sedan 2006. Och lönsamhet ligger ännu inte särskilt högt på agendan, säger Olle Hillström.
– Självklart finns en plan för lönsamhet, men för tillfället fokuserar vi på tillväxt. Det är vad våra ägare tycker är viktigt just nu, säger han.
Med riskkapital i bagaget väcks ofrånkomligen frågan om en framtida börsnotering. Men enligt Olle Hillström förs inga sådana diskussioner alls i nuläget.
– Både Accel och Investor har långsiktiga ambitioner med sina investeringar, säger han.
Prenumerera på IT24s nyhetsbrev - vinn biobiljetter
Telepo grundades år 2004 av Jörgen Björkner och Lars-Michaël Paqvalén. Delägare i bolaget är riskkapitalbolagen Accel och Investor.
Företagets vd sedan i augusti 2009 är Lars Wahlström. Han har en bakgrund hos Oracle, bland annat som chef för bolagets affärsområde telekom och media.