Idag slås portarna upp formellt för KMDs nya kontor i Stockholm. Till en början har det danska konsultbolaget, som enbart riktar sig till offentlig sektor, sex personer på plats.

Men etableringen i Sverige är noga planerad, enligt Maria Bohlin, som har fått uppdraget att leda danskarna in på den svenska marknaden.

– Från koncernens sida har man pratat om det under en längre tid, om att de saas-tjänster som vi säljer i Danmark borde fungera bra även i Sverige, säger hon.

Till en början kommer KMD bara att fokusera på olika system för administration. Det innebär att man är på det klara med vilka konkurrenter man kommer att möta på den svenska marknaden.

– När det gäller ekonomisystem så kommer Agresso att vara huvudkonkurrent och när det gäller inköpssystem blir det Basware och Visma. Vi går försiktigt fram och börjar med det som har med administration att göra, så att vi kan fokusera ordentligt och vara bra på det, säger Maria Bohlin.

Kontoret i Stockholm är det första KMD öppnar utanför Danmark. Och klart är att bolaget, som har drygt 3 500 anställda i Danmark, har planer som är betydligt mer långtgående än bara administrationssystem till den offentliga sektorn.

– Just nu är vi små, men vi ska vara 15 vid årsskiftet och sedan siktar vi på att ganska snabbt komma upp i 100 anställda. Det ska vi vara inom två år, så det är en hyfsat snabb tillväxttakt.

Så vilka slåss ni mot om fem år?
– Då blir det nog mer mot aktörer som har bredare utbud, som EDB och Logica.

Det är knappast någon nykomling som den danska konsultjätten har rekryterat för intåget i Sverige. Maria Bohlin kommer närmast från rollen som ansvarig för affärssystem mot offentlig sektor på Capgemini, en roll hon även har hunnit med hos Logica, Visma och Acando.

Till sin hjälp har hon även sin vice vd Kicki Idegran, som har liknande erfarenheter med sig.

– Jag har jobbat mot offentlig sektor sedan 80-talet och har hela tiden tjuvkikat på KMD och sett att de har produkter som inte vi har, anger Maria Bohlin som en av lockelserna med att ta över KMD.