Alla som söker efter information på nätet vet hur svårt det kan vara att hitta rätt. Hur till synes slumpartat sökmotorerna ger en listor på vad man kan tänkas söka efter, och vilken stor skillnad det kan göra om man exempelvis söker på ordet dagis istället för barnomsorg.

Just det problemet är nyckeln till Eurolings framgång. Det lilla Stockholmsföretaget har fått uppmärksamhet i år efter att ha tagit kunder från både Google och Microsoft.

Eurolings söktjänst heter Siteseeker. Det är en prenumerationstjänst som innefattar både en sökmotor och tjänster i form av support, service, uppgraderingar samt drift av Siteseeker-sökmotorn på Eurolings egna servrar. De uppmärksammade affärerna kommer nu, men Euroling har slipat på sin tjänst i drygt tio år.

– Idag finns oftast en bra medvetenhet både på företag och organisationer om hur viktiga sökfunktionerna på webbplatser och intranät är, säger Eurolings vd Johan Carlberger.

Sökmotorn Siteseeker har en rad funktioner som förbättrar sökupplevelsen för kunderna. Ett bra exempel är det ovan nämnda med dagis och barnomsorg. Siteseeker hjälper idag ett 70-tal kommuner där den här problematiken finns.

– Den typiska situationen är att besökare söker efter dagis på kommunens hemsida. Men eftersom det heter barnomsorg i kommunens verksamhet får man inga träffar alls. I Siteseeker kan man använda sig av synonymer, vilket gör att användarna automatiskt får alla träffar på barnomsorg när de söker på dagis.

– Det finns mängder av liknande exempel både på kommuner och på e-handelssajter, där besökarna helt enkelt inte hittar, antingen för att sajterna inte är optimerade för sökord, eller för att söktjänsten inte är tillräckligt flexibel.

Det är därför Euroling inte säljer sin sökmotor enbart som en programvara utan som del av en prenumeration.

– Vi vill delta i ett tidigt stadium och påverka uppbyggnaden av webbplatsen, så att strukturen redan från början blir lätt att söka i. Det går i slutändan inte att få bättre sökresultat än sajten tillåter. Av detta skäl har vi också ett nära samarbete med ett nätverk av partners, säger Carlberger.

Genom Siteseeker får man all tänkbar statistik på hur besökarna beter sig på sajten, hur lätt eller svårt de har att hitta rätt och vilka ord besökarna söker på. Den statistiken blir sedan ett strategisk verktyg i arbetet med att förbättra sajtens sökbarhet.

– För en e-handelssajt kan det även handla om att leda kunden till produkter som är snarlika det kunden skriver in som sökord. Även om man inte har just den produkten, så har man kanske andra som kan passa.

Euroling startades av fyra forskare och ingenjörer från KTH i slutet av 90-talet. Bolaget ägs av de fyra tillsammans och Johan Carlberger och företagets tekniske chef Adam Blomberg arbetar fortfarande operativt. Förutom att man från början med språkteknik skapade möjligheten med synonymer i sökmotorn, menar Johan Carlberger att en viktig framgångsfaktor var att man redan från tidigt 2000-tal drev Siteseeker som en molntjänst, även om det inte kallades så på den tiden.

Bolaget har i stort sett alltid gått med vinst, dagens omsättning på drygt 20 miljoner ska fortsätta stiga, liksom antalet anställda från dagens cirka 25. Antalet anställda behöver inte växa lika snabbt som omsättningen, eftersom inte alla delar av verksamheten växer linjärt med ökad omsättning.

– Visst har vi tillväxtmål, men det är inget egenvärde att bli stora. Vårt mål är att kunderna ska fortsätta att vara väldigt nöjda med våra tjänster. För att de ska vara det måste vi växa och det avgör tillväxttakten, menar Carlberger.

Än så länge fokuserar man helt på Sverige, men en utlandslansering är inte utesluten.

– Beteendet på nätet är ju ungefär det samma över hela världen, och därför är behovet av sökhjälp detsamma. Därför borde Siteseeker passa lika bra utomlands som här, så det är definitivt en möjlighet.

På frågan hur Siteseeker skiljer sig från konkurrenternas tjänster, vänder han lite på resonemanget:

– I de årliga webbserviceundersökningarna får vi överlägset bättre betyg i kundnöjdhet än konkurrenterna. Det finns flera orsaker, men faktum är att vi verkligen brinner för att hjälpa och stötta våra kunder och partners. Dessutom är ju alltid resultaten av våra insatser högst mätbara och konkreta för kunderna, där vet vi ju vilka dramatiska effekter det ger med en bättre söktjänst på en webbplats.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Prenumerera på IT24s nyhetsbrev - vinn biobiljetter

Fakta

Bolaget: Säljer söktjänsten SiteSeeker, där både sökmotorn, drift av denna på egna servrar och tjänster och support kring sökning ingår.

Fakta: Sitter på Kungsholmen i Stockholm, 25 anställda och drygt 20 miljoner i omsättning. Privatägt av grundarna.

Kunder: 250 kunder varav ett tjugotal inom telekom, IT och e-handel, bland andra 3, Tele2, Telenor, Ving, Norstedts, Clas Ohlson, Coop och Apoteket. 25 procent av landets kommuner använder Siteseeker.