När it-bolag börsnoteras brukar blickfånget gå från tillväxt till lönsamhet. Så inte för svenska snabbväxarna beslutsstödsleverantören Qliktech. Vd:n Lars Björk är tydlig med att det är fortsatt tillväxt som är prioritet ett, trots att bolaget nu är noterat på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq.

– Det finns en enorm aptit för bolag som fortfarande växer, investerare letar fortfarande efter sådana. Vi ska inte maximera lönsamheten, utan optimera den. Men jag kan inte se att vi plötsligt skulle börja förlora pengar. Vi hade en vinstmarginal på 10 procent förra året och räknar med 13 procent i år.

Hittills har Lars Björk rätt i den tesen. När Qliktech, som utvecklar business intelligence-programmet Qlikview, noterades på Nasdaqbörsen i juli var priset på aktien runt 14 dollar. Nu har det stigit till 19 dollar. Numera följs bolaget minutiöst av de stora investmentbankerna på Wall Street - det är klart att bolaget gjort avtryck i det stora landet i väst, inte bara bland investerare utan också bland konkurrenter som Oracle. När bolaget för ett par veckor sedan rapporterade för andra kvartalet visade de på en omsättningsökning på 56 procent jämfört med samma kvartal förra året.

– För ett par år sedan tog konkurrenterna oss för en dagsslända, nu möts vi med mer respekt. Samtidigt är vi inte intresserade av att gå till frontalangrepp mot dem. Kunderna ska välja vad de vill ha, säger Lars Björk.


Ingen växtvärk för Qliktechs vd Lars Björk. Foto: Kristina Sahlén.

När det talas om Qliktech blir det lätt att det handlar om just företagets tillväxt. Sedan i början av nittiotalet har bolaget vuxit i stort sett organiskt till att bli ett Nasdaqnoterat miljardföretag med verksamhet i över 100 länder. IT24 skrev för ett år sedan om hur Qliktech etablerade sig på den kinesiska marknaden genom ett partnerskap.

– Kina har faktiskt inte gått som vi tänkt, säger Lars Björk. De är i fasen att etablera erp-system. Det är Indien, Australien och Japan som går bra i den regionen.

Överlag är det så det låter när man pratar med Qliktech. Det är nya länder som bolaget etablerar sig i hela tiden. Nu är det Vietnam som står näst på tur. Förra året växte bolaget med exakt 30 procent. I år väntas de växa med 33 procent. Antalet anställda börjar närma sig 700, de allra flesta i Sverige, där företaget har sin utveckling, och i USA där bolaget har huvudkontor och sin största marknad. Utvecklingsavdelningen i Lund är bolagets hjärta. Det var också i den skånska universitetsstaden allting började på nittiotalet. Lars Björk säger att utvecklingsavdelningen ska fortsätta växa och att de ska dubbla den verksamheten.

– Qlikview ska göras kraftfullare, snabbare och mer öppet mot annan programvara. Vårt mål är att göra programmet enklare och enklare. Det är väldigt mycket mjukvara som köpts in genom åren och som bara står, eftersom den är för svår att använda.

Lars Björk säger att Qliktech påverkats av lågkonjunkturen, men att det lossnat på marknaden sedan ett år tillbaka.

Bolaget har en strategi nu att bli starkare i den svenska återförsäljarkanalen. De vill gärna in hos de största svenska systemintegratörerna. Ett annat mål är att göra ett starkare avtryck hos storföretagen. Traditionellt sett är Qliktech störst bland medelstora bolag.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Prenumerera på IT24s nyhetsbrev - vinn biobiljetter

Fakta

Grundades: 1993 i Lund.
Antalet anställda: 650
Etablerade i: 105 länder.
Omsättning andra kvartalet: 51,1 miljoner dollar.
Rörelsemarginal andra kvartalet: 11,4 procent
Huvudkontor i Philadelphia.