Efter en tuff period för Sony Ericsson med varsel och tappade marknadsandelar börjar den svenskjapanska tillverkaren återigen hitta saker att glädja sig över. Under sommaren har de nya Android-lurarna X10 Mini och X10 Mini Pro skördat rejäla framgångar i de svenska butikerna.

– Sony Ericsson har hittat en egen nisch på ett väldigt bra sätt. När alla andra gör sina Android-telefoner formmässigt som Iphone så har de valt att göra en mindre telefon, med fullt tangentbord, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Och det är uppenbarligen något som kunderna gillar.

Under juli och augusti toppade Sony Ericsson X10 Mini och X10 Mini Pro topplistan över de bäst säljande telefonerna hos The Phone House.

Även i operatören Tres egna butiker har det varit strålande försäljningssiffror. Under augusti och så här långt in i september parkerar X10 Mini Pro på tredje plats och X10 Mini på fjärde plats över operatörens mest sålda telefoner. Bara nya Iphone 4, 16 respektive 32 GB, har lyckats placera sig högre.

Samma scenario märks hos Telia under augusti. Efter Iphone och usb-modem, som toppar försäljningslistan i vanlig ordning, hittar vi X10 Mini på tredje plats och X10 Mini Pro på femte plats.

– Yngre personer dras till X10 Mini. Den verkar tilltala dem eftersom det är lätt att hitta, lätt att trycka fram saker och den är bra till musik, säger Bengt Olsson, kommunikationschef på Telia.

Tres Erik Hörnfeldt är inte överraskad över framgången, men en sak har förvånat honom.

– Redan när jag såg den första gången trodde jag att det skulle gå bra, men det är lite överraskande att det faktiskt är varianten med tangentbord som har gått bäst.

Naturligtvis är det satsningen på Android, som fortsätter ta marknadsandelar i rasande fart, som lönar sig. Erik Hörnfeldt tror att resan via UIQ och Windows Mobile har varit nyttig för Sony Ericsson.

– Jag tror att de lärde sig väldigt mycket som har varit nyttigt när de gav sig in i Android. Nu har de lyckats skapa en bred konsumentprodukt med Mini och Mini Pro, säger han.

Johan Järnliden, marknadsdirektör på The Phone House, är inne på ett liknande resonemang.

– De flesta tillverkarna satsar idag på touchmobiler med allt större skärmar, men med X10 Mini går Sony Ericsson åt ett helt annat håll. När man har X10 Mini i handen är det verkligen en wow-upplevelse, säger han.

Som en extra fjäder i hatten för Sony Ericsson utsågs även X10 Mini nyligen till årets telefon av European Imaging and Sound Association, Eisa.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Du hänger väl med? Prenumerera på IT24s nyhetsbrev!