It-konsultbolaget Qbranch tar sikte mot Stockholmsbörsen. Redan innan slutet av 2011 ska bolaget, med 450 anställda, vara börsnoterat.

– Vi har funderat på det här i ett par år. Vi har varit lönsamma sedan dag ett. Nu vill vi ha råd att växa snabbare och komplettera vår verksamhet med förvärv, säger Qbranchs vd och grundare Ulf Engerby till IT24.

De börsnoterade it-konsultbolagen har kämpat mot kraftiga kursras under sommaren, i takt med att prispressen på framförallt drift- och outsourcingtjänster blivit tuffare. Qbranch omsätter idag drygt 400 miljoner, varav ungefär 65 procent kommer från uppdrag inom drift- och outsourcing. Bolaget befinner sig alltså till stor del i den mest konkurrensutsatta delen av den svenska it-branschen.

Vad säger att Qbranch kommer lyckas bättre?
– Prispressen har vi levt med och har varit ganska duktiga på att hantera. Jag tror också att företagskunder kommer vilja ha en geografisk närhet till sin leverantör även i framtiden. Givet att det finns en stadig marknad kommer vi att genomföra det här, säger Ulf Engerby.


Qbranch, med vd och grundare Ulf Engerby, vill noteras på Stockholmsbörsen under 2011. 

Pengarna som kommer in vid noteringen ska användas till förvärv, säger Ulf Engerby. Qbranch har hittills vuxit organiskt, men vill nu köpa på sig ny kompetens för att behålla sin position på marknaden.

– Vi lever mitt i den här världen allihop. Det är hela havet stormar, och då gäller det att ha kraft att hänga med, fortsätter Ulf Engerby.

Samtidigt betonar han att ingen av huvudägarna i Qbranch har för avsikt att sälja sitt innehav i samband med noteringen. Största ägare i företaget är Ulf Engerby och medgrundaren Rune Mossberg, med 38 procent av aktierna. Investmentbolaget Novestra äger 23 procent och Enatorgrundaren John Wattin äger 20 procent.

– Jag och de andra huvudägarna kommer att finnas kvar i bolaget, så mycket är säkert, säger Ulf Engerby.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Du hänger väl med? Prenumerera på IT24s nyhetsbrev!

Fakta

Qbranch är ett svenskt drift- och outsourcingbolag med huvudkontor i Stockholm.

Bolaget har 450 anställda och omsatte 423 miljoner kronor år 2009.

Vd och grundare är Ulf Engerby. Tillsammans med medgrundaren Rune Mossberg äger han 38 procent av företaget.

Andra storägare är investmentbolaget Novestra samt Enatorgrundaren John Wattin.