Microsoft är pressat av konkurrensen från Google i det så kallade molnet. Under hösten kommer mjukvarujätten därför att rulla ut en mängd nyheter kring sina online-tjänster, i allt från e-post via chatt till ordbehandling.

Windows Live Essentials är nu släppt som betaversion för allmänheten.

Joakim Karlén, produktmarknadschef på Microsoft, säger att nyheterna i Windows Live, det vill säga Hotmail, Messenger, Photo Gallery och Movie Maker hänger samman med lanseringarna av Windows 7 och kommande mobiloperativsystemet Windows Phone 7. Dessutom är Microsoft på gång med sin motsvarighet till Google Apps, Office Web Apps - ett förenklat Officepaket i molnet.

– Tillsammans är det här den största konsumentsatsningen vi har gjort på länge, säger han.

Bakgrunden är naturligtvis Googles framflyttade positioner och deras framgångar med gmail och Google Apps.

Hotmail har fått en ansiktslyftning och en rad nya funktioner, bland annat när det gäller sorteringen och bortstädandet av mejl. Man ska kunna sortera mejl efter "kontakter", "sociala uppdateringar" eller "gruppmejl". Det finns också snabbvyer som "mejl med foton".

– Vi vill minska ner bruset, helt enkelt, säger Joakim Karlén.

Dessutom ska Hotmail ha en nära integration med Office Web Apps.

När det gäller Messenger betonar Joakim Karlén sammankopplingen med sociala nätverk.

– Man ska kunna chatta med de som är inloggade på Facebook, till exempel, säger han. Man kan också uppdatera sin Facebooksida och svara på inlägg.

Just interaktion med de sociala nätverken är en av de faktorer Joakim Karlén tar upp som Microsofts fördel gentemot Google i kampen om konsumenten.

– Vi omfamnar de sociala nätverken. Google har en annan approach där. De vill skapa sina egna sociala nätverk.

De andra faktorerna som Joakim Karlén nämner, där Microsoft har fördel är Messenger och Office Web Apps.

– När det gäller Messenger har vi en väldigt stor användarbas. När det gäller Office Web Apps kontra Google Apps är det naturligtvis igenkänningsfaktorn som talar till vår fördel. Människor känner igen Office.