Betal-appar på Android Market är här. Tanken är att Google ska ge alla som använder deras operativsystem Android i mobilen ungefär samma utbud av program och tjänster som Apple ger Iphoneanvändarna genom App store. Och nu, sedan bara ett par dagar tillbaka, har även svenska utvecklare möjlighet att ta betalt för sina alster.

Men det har tagit två år från att den första Android-mobilen kom till Sverige till att Androidbutiken nu finns här i fullvärdig version. Är det för sent att ta in Apples försprång?

– Det är kanske inte för sent, men det är absolut i grevens tid att de öppnar nu, säger Daniel Eliasson, försäljningchef på Apegroup, en reklambyrå med inriktning på mobila kommunikationsplattformar.

– Det är först nu som Androidförsäljningen verkar ta fart på allvar, så på det sättet är det logiskt att Android Market kommer först nu. Å andra sidan vet man ju inte om det hade sålts fler Androidmobiler om den hade kommit tidigare.

Men med marknadsplatsen på plats och ökat tryck i försäljningen har kanske kundernas intresse för Android ökat?
– Vi kan väl säga att vi håller ögonen på marknaden och att vi tror på den på sikt, absolut. Potentialen är jättestor. Men för tolv månader sedan trodde vi att våra kunder skulle vara betydligt mer intresserade av Android än de varit. Å andra sidan har intresset för Ipad varit mycket större än vi trodde.

Även om Androidmobilerna och Iphone på ytan nu verkar ganska lika – både mobilerna och app-butikerna finns ju – är skillnaderna ändå stora menar Carl Loodberg. Han är vd på Illusions labs som bland annat ligger bakom succéspelet Labyrinth till Iphone.

– Hela känslan är att Google kör Android market på en höft, man verkar inte särskilt intresserade av det ska fungera för oss utvecklare, säger han.

– Det är mycket på själva marknadsplatsen som inte fungerar. Till exempel har folk problem när de ska ladda hem programmen och priserna översätts inte till olika valutor. Om vi lägger ut ett spel för 25 kronor på svenska Android Market, då dyker det upp för 25 SEK i USA också och för en amerikan verkar det ju kosta 25 dollar då. Det finns mycket småsaker av det här slaget som man tycker vore enkla att fixas om Google verkligen brydde sig.

Daniel Eliasson på Apegroup håller med.

– Google har en bra bit kvar till hur Apple sköter sin butik, men man måste också komma ihåg att Apple hade sitt Itunes många år innan App store, när App store drog igång hade Apple alltså en redan fungerande butik och ett system på plats.

Dessutom är det ju det här med mobilerna. Medan App store bara behöver fungera mot Apples egna produkter, ska Android market fungera med mobiler från Sony Ericsson, Samsung, HTC och flera andra.

– Det blir problem på flera sätt. Dels blir det mer jobb med programmen man utvecklar, det måste det in mer kod för att de ska fungera på alla olika mobiler. Om det sedan blir problem för användarna så är det dels svårt att veta vad problemet beror på, dels hamnar ansvaret på oss. Apple sköter däremot allt sådant själva, säger Loodberg.

Illusion labs finns redan på Android Market. Förra året startade man bolag i England för att kunna sälja Labyrinth via brittiska Android market som alltså öppnade tidigare än här.

– Det har inte varit värt besväret, men nu hjälper det oss att hålla koll på hur marknaden utvecklas. Än så länge tjänar vi mycket mer pengar på spel till Iphone och när hela administrationen dessutom är så mycket enklare där känns inte Android så lockande just nu. Därmed inte sagt att vi avfärdar det på sikt, potentialen finns absolut.

Daniel Eliasson fyller i:

– På sikt finns det alla möjligheter att det blir intressant, men just nu avvaktar både vi och våra kunder för att se hur Android Market utvecklas. De har en bit kvar till Apple.