Göteborgs stads stora ramavtal för it-konsulter är i hamn och konsultuppdrag för närmare 400 miljoner kronor står redo att delas ut. Som IT24 berättade igår kammade Know IT hem ramavtal i fem av sju kategorier och blir därmed den leverantör som får flest avtal med staden.

Men en granskning av prisnivåerna i ramavtalet visar att Know IT tillämpat en synnerligen taktisk modell för att komma med i affären. Enklare tjänster har fått en prislapp långt under genomsnittet, medan mer kvalificerade uppdrag debiteras betydligt högre än hos konkurrenterna.

Som exempel kommer Göteborgs stad att betala så lite som 320 kronor i timmen för it-arkitekter med ”baskunskaper” från Know IT. Samma pris gäller för it-projektledare inom både verksamhetsutveckling och ledning och styrning.

Konkurrenten HiQs anbud till Göteborg på motsvarande tjänster ligger på 630 kronor i timmen, alltså nästan dubbelt så mycket. Sigmas anbud ligger på 500 kronor i timmen. Både HiQ och Sigma valdes dock bort av Göteborg på grund av för höga priser.

För de mer kvalificerade tjänsterna i upphandlingen är förhållandet det motsatta. För en it-arkitekt med ”spetskunskaper” vill Know IT ha 1000 kronor i timmen. Det är mer än både HiQ, som tar 764 kronor i timmen för motsvarande tjänst, och Sigma, som tar 900 kronor i timmen.

Per Wallentin, vd på Know IT Göteborg, är fåordig när IT24 når honom för en kommentar.

– Jag har svårt att svara på frågor om enskilda priser. På helheten är jag övertygad om att både vi och Göteborg kommer göra en bra affär, säger han.

Är det här en lönsam affär för Know IT?
– Jag kan inte svara på det. Jag är övertygad om att vi kommer tjäna pengar på den här affären som helhet. Sen vet vi ännu inte vad man kommer köpa mer och vad man kommer köpa mindre av, fortsätter Per Wallentin.

Upplägget i affären påminner om det från ett par månader sedan, när Capgemini prisade sig igenom Försäkringskassans konsultupphandling genom att sälja vissa tjänster till priset av en krona i timmen. Då höjdes frågor om bolaget verkligen tänkte fullfölja sitt engagemang och leverera enligt överenskommelsen.

Har ni för avsikt att leverera till de här priserna?
– Ja, det har vi, säger Per Wallentin.

Lägst pris av alla leverantörer i upphandlingen lämnade bemanningsföretaget Dfind, som vill ha 240 kronor i timmen för sina systemtekniker i kategorin tekniskt stöd.