Konsultbolagen övertygar överlag i rapporterna för tredje kvartalet. HiQ ökade vinsten med 60 procent under perioden till 33,7 miljoner kronor samtidigt som tillväxten är hög, 14 procent upp till 238,6 miljoner kronor.

Även bolag som Know IT och Cybercom har levererat starka rapporter.

Regionalt råder dock stora skillnader. Göteborg går som tåget, vittnar flera it-konsultbolag om, som en följd av att fordonsindustrin repat mod. Skåne är sorgebarnet. Skälet är framför allt neddragningarna som initierades av Sony Ericsson i regionen förra året och att Nokia gjort förändringar i sin verksamhet i Köpenhamn, vilket spillt över på regionen. Samtidigt har indiska lågpriskonsulter tagit mark, något som pressar priserna.

– De aktörer som finns i Öresundsregionen har dragit ner på konsultinköpen, säger Anders Nilsson, vd Know IT. Vi får möta den sämre efterfrågan genom att komplettera tjänsteutbudet och kundportföljen.

Även HiQ talar om sämre efterfrågan i Öresundsregionen medan det nu är västra Sverige som är dragloket.

–Göteborg är det som växer starkast hos oss just nu, säger Lars Stugemo. Trots att marknaden var dålig där förra året så flyttade vi fram positionerna och det drar vi nytta av nu. Vi sökte nya branscher men försökte också vara lojala mot befintliga kunder i fordonssektorn. Det är ingen särskilt bra idé som it-konsultbolag att lämna kunder som har det tufft i sticket.

Kan man säga att Skåne befinner sig i dag där Göteborg var för ett år sedan?

– Lite grann kan man säga att det är så. Marknaden där är tuffare. Samtidigt gör vårt team där ett bra jobb och vi rekryterar också i Skåne.

Patrik Boman, vd Cybercom, är inne på samma spår.
– Aktiviteten just nu är större inom industri och fordonssektorn i väst.

IT24 har tidigare skrivit om it-konsultbolagens ökenvandring på börsen. Denna är nu av allt att döma över. HiQ och Cybercom har båda gått upp med i runda slängar 14 procent senaste månaden samtidigt som generalindex bara gått upp med 1,3 procent. Know IT har ”bara” gått upp med två procent senaste månad, men hade sitt lyft i somras och under senaste kvartalet är aktien upp med nästan 15 procent.

Den enda rapport som straffats hårt av börsen är Tietos vars börskurs rasade med sex procent som en reaktion på att prognosen på lönsamhetssidan skrevs ner. Enligt vd Hannu Syrjälä härrör bolagets problem dock helt och hållet från Tieto International, det vill säga verksamheterna utanför Sverige och Finland. I Sverige ökade rörelseresultat till nio miljoner euro, att jämföra med 4 miljoner i fjol.