En trappa upp i ett hus i Gamla stan, där företaget inte ens har sitt namn på någon av ringklockorna, sitter Mozoomi. Fyra skrivbord i ett ganska tomt rum och ett litet konferensrum. Det är det hela.
Men det yttre bedrar, för det här är bolaget som av Exportrådet nyligen utsågs till Sveriges mest intressanta telekombolag. Utmärkelsen ledde till en resa till Sydostasien och affärsmöten med ledningspersoner i några av regionens, och därmed världens, största mobiloperatörer. Det här var i augusti och Mozoomi för nu samtal med flera av operatörerna och ligger särskilt långt fram i samtalen med en av dem, en operatör i Malaysia med sisådär 120 miljoner abonnenter i sitt nät.
Vad Niklas Sjöberg och Johan Frenckner, bolagets grundare och ägare, säljer är ett helt nytt sätt att annonsera i mobiltelefonen: På bakgrundsbilden i mobilens bildskärm.
– Med den här metoden använder man en yta för annonser som normalt sätt inte används alls. Det krävs inte att mobilanvändaren gör annat än har på sin mobil för att annonsen ska synas, säger Niklas Sjöberg.
– Eftersom vi vet vem som äger mobilen kan annonsörerna styra sina annonser väldigt exakt. Vill du bara nå 25-åriga män i Indonesien så kan du det. Annonsören vet att han når exakt rätt målgrupp och han vet att annonsen kommer att synas, det är något helt nytt och unikt.
Niklas Sjöberg och Johan Frenckners idé har uppmärksammats lång utanför Sveriges gränser.
Mozoomi startade förra sommaren, men det är först nu som man börjar komma närmare skarpt läge. Förra hösten lade man all kraft på att göra en patentansökan, den lämnades in i januari i år till amerikanska patentmyndigheten. Sedan dess har man arbetat på den tekniska plattformen och metodiken kring annonseringen.
– Vi insåg snabbt att risken är stor att andra kan kopiera vår idé. Därför la vi ner mycket energi på att göra en så omfattande patentansökan som möjligt. Vi har inte fått något besked än, men signalerna vi fått gör att vi tror att många av patentkraven kommer att gå igenom. På sikt kommer det att göra vårt bolag mer värdefullt, säger Niklas.
Det är patenten och att Mozoomi går först till marknaden som ska avgöra kampen om bakgrundsbilden i mobilen.
– Än så länge är vi helt ensamma om det här och vår förhoppning är att vi ska sätta standarden, säger Johan Frenckner.
Så småningom tror Mozoomi att hela världen är marknaden, men i början handlar det mer om regioner som just Sydostasien och Sydamerika. Där är mobilabonnemang dyra jämfört med den disponibla inkomsten och företagen betalar sällan de anställdas mobiltelefonräkningar. Att då sälja bort sin bakgrundsbild till annonsörer för att få rabatt på abonnemanget, fria sms eller gratis datatrafik blir då ganska lockande. Enligt Frenckner finns det dessutom en annan inställning till annonsering i mobilen, han citerar en regional undersökning som visar att över hälften av de tillfrågade faktiskt önskade sig mer reklam i mobilen.
– Vi kommer att närma oss varje marknad efter sina förutsättningar. När vi lanserar Mozoomi i Sverige så kommer det inte att vara samma erbjudande som i Indien. Vad det blir vet vi inte, men det kan ju vara att man får grattis appar eller att man får exklusiva erbjudanden från annonsörer, säger Frenckner.
Just nu letar Mozoomi riskkapital. Målet är att få in runt sju miljoner för att kunna genomföra testlanseringar i Syostasien och kanske någon mer marknad. I nästa skede handlar det om att rulla ut tjänsten på bred front och då kommer det att krävas ytterligare i storleksordningen 20-30 miljoner.
När kommer bolaget att göra vinst?
– Om ett par år skulle jag tro, men eftersom vi kommer att använda alla intäkter för att expandera på nya marknader är det svårt att säga när vi kommer att visa stora vinster. Om vi bara skulle gå ut på en marknad och sedan inte expandera vidare skulle vi antagligen kunna visa riktigt bra siffror väldigt fort.
Till sist den självklara frågan: Varför namnet Mozoomi?
– Haha, det finns inget annat skäl än att vi försökte hitta på ett namn där com-adressen var ledig och som bolagsverket godkända. Det var faktiskt inte särskilt lätt. Mozoomi låter bra på de flesta språk, verkar inte betyda något konstigt på något språk och om man googlar på det så hittar man bara oss, säger Niklas Sjöberg.
Niklas Sjöberg startade och drev bolaget Sapio som han sålde 2005. Johan Frenckner har en bakgrund som bland annat vd för bolaget +46. De äger än så länge Mozoomi själva, men har flera seniora rådgivare runt sig.
Idag arbetar åtta personer på företaget. Förutom fler anställda i Sverige planerar man också att öppna kontor i Singapore för att vara närmare operatörerna i Sydostasien.
Mer info om hur Mozoomi fungerar finns på Mozoomi.com.