D-Link är mest känt för sina nätverkslösningar för mindre företag och hemmamarknaden. Men nu tar man klivet i butikshyllorna från just nätverksprodukter till tv-avdelningen. Tillsammans med israelisk-amerikanska företaget Boxee har D-Link utvecklat något man kallar Boxee Box by D-Link, antagligen Boxee i folkmun när den lanseras om några veckor.

Boxee är en kombinerad mediaspelare och internetanslutning för platt TV. Man kopplar in Boxeen till sin tv:n och kan både komma åt alla bilder, filmer och all musik som finns lagrad i det lokala nätverket hemma - och kan surfa på nätet med tv:n som bildskärm.

Boxee Box bygger på Intels nya tv-processor Atom CE4100. Den i sin tur bygger på samma processor som används i riktigt små bärbara datorer. Atom CE1400 används av bland andra Sony i deras internet-tv-apparater. Men medan vi fortfarande väntar på att Sony och de andra ska leverera sina första platta tv som man kan surfa fritt på internet med kommer att alltså Boxee Box.

– Det känns verkligen att det finns ett sug efter den här typen av produkter på marknaden. Vi har fått enorm respons från kanalen och massor av förhandsbokningar genom våra partners, säger Mats Brager som är vd för norra Europa.

– Med Boxee Box får kanalen äntligen en produkt de kan sälja som ger tillgång till internet i tv:n.


Boxee släpps om två veckor.

Det är inte första gången hårdvarutillverkaren D-Link samarbetar med en mjukvaruleverantör, men att samarbeta på det här sättet är nytt. D-Link ville ha en partner för att kunna göra den här typen av produkt, och identifierade då Boxee som möjlig samarbetspartner. Att man låg rätt fick man bland annat bevis för när man fick utmärkelsen bästa innovation på årets CES-mässa i Las Vegas.

Gränssnittet i Boxee Box är öppet så att i princip vem som helst ska kunna göra egna appar. För förutom att man kan surfa fritt (fjärrkontrollen har också ett så kallat Qwerty tangentbord) ska man kunna gå direkt till de viktigaste sajterna via appar.

– Det är ju inte att det finns appar som är det viktiga, utan vilket innehåll apparna leder till. Därför har vi varit nog med att det ska finnas appar för relevanta svenska sajter, till exempel SVT Play. Det kommer att komma fler allt eftersom, men redan vid lanseringen finns det flera specifikt svenska appar.

Till skillnad mot D-Links övriga produkter är inte Boxee Box vare sig diskret grå eller vit, utan svart och knallgrön. Säga vad man vill om designen, diskret är den inte.

– För oss är det viktigt att poängtera att Boxee inte bara gör tv:n till en internet-tv, utan snarare att det adderar den funktionen till en mediaspelares funktioner. För ungefär 2000 kronor ger man sin tv massor av ny funktionalitet.

Internet tv-marknaden kommer att vara gigantisk och jag är övertygad om att det kommer att finnas plats för vår lösning även i framtiden. Den kommer ju självklart att utvecklas med tiden.

Exakt vilken marknadsföring som kommer att ske i samband med lanseringen är inte bestämt. Pr-kampanjerna startade redan för några veckor sedan, övrig marknadsföring kommer att göras tillsammans med partners som Onoff, Elgiganten, Webbhallen och Komplett.

För D-Link blir Boxee Box på sikt även ett sätt att öka försäljningen av de lite mindre sexiga nätverksprodukterna.

– Ja, det tror vi. Många av våra konsumentprodukter är redan väldigt enkla att använda, men Boxee är ju verkligen extremt enkelt att använda. Så med den når vi antagligen en bredare målgrupp, som mycket väl kommer att upptäcka att de behöver en bättre trådlös router eller lagringsenheter för nätverket, och då blir det förhoppningsvis naturligt att köpa även dem från oss.