Det blev ingen börsnotering för mjukvarubolaget Episerver, som försökte ta sig in på börsen i somras, men som fick backa på grund av det svala börsklimatet.

Nu köps bolaget upp i stället av riskkapitalbolaget IK Investment. Det meddelar bolaget i dag. Kommunikationschefen på IK Investment Jonas Rodny vill inte alls kommentera priset – ej heller om de lagt mer eller mindre än de 600-700 miljoner som bolaget värderades till vid den misslyckade börsintroduktionen.

IK Investment är en överraskande köpare i ett avseende, nämligen att bolaget hittills inte varit inne i it-branschen. Tidigare har bolaget främst verkat inom tillverkningsindustri och hälso- och sjukvård.

Är it-sektorn då en ny strategi för er eller var det mer att rätt tillfälle dök upp?
– Det var mer att tillfälle dök upp. Vi ser att det finns en substantiell organisk marknadstillväxt inom det område där Episerver verkar, säger kommunikationschefen Jonas Rodny.

Vad har ni för planer för bolaget?
– Vi kan bidra med att utöka verksamheten till fler länder, men vi tror också att vi kan hjälpa till med att utöka produktportföljen.

När det gäller den internationella expansionen säger Jonas Rodny att det finns planer på etablering i fler europeiska länder. Dessutom är tanken att vidareutveckla marknaderna i USA och Storbritannien.
Jonas Rodny säger också att det kan komma att ske tilläggsförvärv – även om han inte vill ge fler detaljer kring detta i dagsläget.

Hur länge har ni kollat på Episerver?
– Under en period. En sådan här process spänner över ett antal månader. I samband med börsintroduktionen intensifierades diskussionerna.

Peter Larsson fortsätter som styrelseordförande och den operativa ledningen fortsätter, säger Jonas Rodny.

– Nästa steg i förvärvet är att konkurrensmyndigheterna ska säga sitt. Det kan ta en och halv månad, men vi räknar med att affären är i hamn innan jul, säger Jonas Rodny.

IT24 har sökt Episervers grundare och storägare Mikael Runhem för en kommentar.