Det är i Skåne det händer. Allt – litet och stort, på gott och ont. Ni har hört och sett det själva.

Det gäller sport. När fotbollsallsvenskan avgörs står det naturligtvis mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Ingen kan bli förvånad om slaget står mellan de båda skånska storheterna även nästa säsong.

Det gäller politik. När Sverigedemokraterna till allmän och rättfärdig förfäran krånglar sig in i riksdagen är det Skåne som utgör själva bulken av partiets väljarbas. Den gamla klassikern: ”Skåne till Danmark” dammas av, inte bara på fotbollsläktarna utan i twitterinlägg och bloggar.

Det gäller it. När Google väljer designers för operativsystemet Android är det Malmöbolaget TAT man anlitar. När snobbföretaget Apple köper svenskt är det naturligtvis söderut man riktar blickarna och finner Polar Rose – Malmöföretaget med en programvara för ansiktsigenkänning. Och i forskningsbyn Ideon i Lund – som nu vuxit sig så stor att man behöver karta och kompass för att orientera sig – ligger Qliktechs utvecklingsavdelning, bolaget som gör succé på Nasdaqbörsen efter noteringen i somras.

Det gäller konsultbranschen. Inför tredje kvartalets rapporter för ett par veckor sedan var analytikernas uppmärksamhet fäst mot Lund. Kan Know IT, HiQ och Cybercom parera telekomjättarnas neddragningar i konsultinköpen i regionen?

Nu väntar vi bara på att Expressens södra edition Kvällsposten ska gräva fram en smaskig historia om Kungens förehavanden i Skåne. Kanske från när han invigde Öresundsbron för tio år sedan tillsammans med drottning Margarethe II av Danmark?