I förra veckan utsåg Hemelektronikbranschen något förvånande espressobryggaren till årets julklapp. Det efter en omröstning på branschföreningens hemsida, där espressobryggaren slog både surplattan och den smarta telefonen med 29 procent av läsarnas röster.

Ska man istället tro Handelns Utredningsinstitut, HUI, är det just surfplattan som kommer att bli storsäljaren till jul. Dessutom spås hela hemelektronikbranschen få ett rejält uppsving.

– Elektronikhandeln förväntas bli vinnaren i årets julhandel. En snabb teknisk utveckling med ständig leverans av nya intressanta produkter gör att konsumenterna under hela året och i julhandeln bedöms prioritera elektronikhandeln, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Som väntat förutspås det bli Ipad som leder försäljningen, följd av ett antal konkurrenter baserade på Googles operativsystem Android.

− Surfplattan uppfyller alla kriterier för Årets Julklapp. Riktig skjuts på försäljningen får den i och med att Apples iPad släpps. Den har satt trenden, säger HUIs vd Lena Larsson.

Enligt HUIs prognos kommer årets julhandel öka med 3 procent jämfört med i fjol. Totalt väntas svenskarna handla för 64,7 miljarder kronor i julhandeln.

Elektronikhandeln väntas som sagt bli den största vinnaren, med en försäljningstillväxt om 5 procent.