När han inte ägnar sig åt sina myllrande husdjur är han seniorkonsult och Windowstekniker på Qbranch, just nu med ett uppdrag på Ica. Men Stewe Lundin är troligen även den ende svensk som kan titulera sig "kunglig hovleverantör av myror".

Intresset för den något udda hobbyn att samla på myror väcktes så sent som sommaren 2009. Och trots att det blev allt annat än en succéstart så är han fortfarande fäst vid sina sexbenade vänner.

– Det är mina barns fel. De frågade om vi inte kunde ha myror hemma. Javisst, sa jag i ett svagt ögonblick. Och just då svärmade myrorna ute så jag gick ut och fångade några stycken. Jag hittade fem eller sex drottningar, men sedan visade det sig att vi hade fångat oparade drottningar så det gav inget, säger han.

Men även om det inte blev några myllrande myrstackar av det första insamlingsförsöket så väcktes i alla fall intresset.

– Jag började läsa på lite om myror och en dag på busshållplatsen kom det en parad drottning som hade släppt vingarna. Som av en händelse hade jag en urdrucken merflaska med mig just då och där åkte den ner. Vi stoppade den stackars drottningen i ett provrör. Sedan väntade vi, men inget hände och snart hade ungarna tröttnat.

Men skam den som ger sig. Till slut, efter knappt fyra månader kom det både ägg och larver och till sist även ett antal myror. Medan Stewe Lundin väntade på tillökning i provröret fanns det gott om tid att studera myrornas liv ännu närmre. Och själva jakten hade också givit mersmak.

– Efter att jag hittade den första parade drottningen fick jag upp ögonen för dem och nu ser jag dem överallt. Under tiden hade jag läst en hel del om myror och fastnade ganska snabbt, så när det var dags för nästa svärmningskull på hösten var jag och barnen ute och plockade drottningar igen.

Sedan dess har stackar och myrsamhällen avlöst varandra i garaget hemma på Värmdö utanför Stockholm. Och det kräver så klart sin omvårdnad, vilket bland annat kan ta sig uttryck i form av att man under sommarkvällarna kan se en Qbranch-konsult viftandes med en håv.

– Det gäller att mata dem med kolhydrater, protein och vatten. Köttfärs brukar vara bra, annars är jag ofta ute och plockar insekter med slaghåv. Ju mindre stack det är desto harmlösare insekter klarar de av. Blir det en för stor insekt kan den ha ihjäl stacken.

Vad brukar du få för reaktioner när du berättar om din hobby?
– Jo, det är en ganska konstig hobby och jag brukar få berätta varför. Sedan brukar den vanliga frågan slutligen komma: ”Jag har myror hemma, hur ska jag bli av med dem?”

Och vad svarar du då?
– Har de myror utomhus säger jag ”Nej, jag kan inte hjälpa till”. Och är det inomhus säger jag: ”Ring Anticimex”.

Rent fysiskt förvaras myrorna i slutna formikarium. Det ultimata formikariet är enligt Stewe Lundin en ganska tunn historia, som består av två glasskivor med 6 eller 8 millimeter emellan.

Det finns mellan 35 och 40 myrarter i Sverige och den svenska myrstammens Rolls Royce, och även vår största myra, heter Camponatus.

Det finns så klart även andra som samlar på myror. Och finns någon annan myrfantast som är i behov av hjälp brukar det vara lätt att lösa.

– Det kan vara någon som säger att de vill ha en drottning. Då stoppar man in den i ett provrör, lägger den i ett vadderat kuvert och skickar den på posten.


Stewe Lundin tröttnar aldrig på myror.

Har du någon nytta av din hobby i jobbet?
– Ja, i min roll som konsult är det definitivt en icebreaker. Då finns det alltid lite att garva åt under fikapauserna.

Tvärtom då, har du någon nytta av jobbet i hobbyn?
– Nej, det har jag inte. Jag fick i och för sig virus på myrorna, men inte hjälpte det att jag var it-konsult. De dog ut i alla fall.

Om du skulle beskriva din fascination för myror, vari ligger den?
– Individen som myra är helt värdelös, men individen i ett myrsamhälle är så oerhört slagkraftig. Man kan släppa ner myror och drottningar enbart i ett formikarium. Först är det kaos, men på några minuter är det full fart och man ser hur de samarbetar. Då blir det en intelligent superorganism.

Sedan var det där med att vara kunglig hovleverantör. Det var under sommarens bröllopsyra som Stewe Lundin fick uppgradera sig från it-konsult till myr-konsult.

– Jag fick vara teknisk rådgivare till Ikea. De ville ha en stor myrstack i sin utställning på Skeppsbron under prinsessbröllopet under parollen Tillsammans. Sedan när allt var klart hamnade stacken hos mig igen, men numera finns den på Skansen, säger han.

I artikelserien Efter Jobbet träffar IT24 branschpersonligheter med ett ovanligt fritidsintresse. Läs tidigare artiklar här.

Fakta

Namn: Stewe Lundin
Ålder: 39 år
Bor: Värmdö
Familj: Fru och tvillingpar på 8 år och en 16-årig dotter
Karriär: Stewe Lundin har tidigare jobbat på bolag som Geonet, Poolia och Telecomputing. Sedan 2008 har han jobbat på Qbranch.