I morse gick Media Markt ut brett i riksmedia med annonser om att försäljningen av Apples Ipad startar vid tolvslaget i natt.

Bolaget var ensamt bland de svenska hemelektronikkedjorna att gå ut med ett släppdatum för den hett eftertraktade produkten. Beskedet kom till och med innan Apple själva hunnit offentliggöra lanseringen.

Först senare under dagen, efter att Media Markts annonskampanj dragit igång, så bekräftade svenska Apple att Ipad-lanseringen mycket riktigt kommer ske imorgon.

Men nu, bara ett par timmar senare, har alla referenser till Ipad plötsligt försvunnit från Media Markts webbsajt. I annonsmaterialet som utlovar försäljningsstart vid midnatt nämns nu ingenting om Apples produkter.

Av vad IT24 kan erfara så struntade Media Markt helt enkelt i Apples direktiv om att inte börja marknadsföra produkten innan den finns på plats i butikerna. Morgonens annonskampanj var ett solklart brott mot de tuffa regler som Apples återförsäljare förbinder sig till, uppger flera av Media Markts konkurrenter för IT24.

Sannolikt är påtryckningar från Apples sida också anledningen till att annonserna nu plötsligt försvunnit från Media Markts sajt. Enligt uppgifter till IT24 var Apples missnöje med Media Markt stort efter morgonens annonskupp.

(Uppdaterad) Johan Rosenblom, marknadschef på Media Markt, vill varken bekräfta eller dementera att Ipad-referenserna plockades bort efter kritik från Apple:

– Vi har hela tiden en dialog med Apple om saker och ting. Exakt vad vi pratar om och hur vi väljer att marknadsföra tillsammans kan jag inte kommentera. Det vore dumt med respekt för vårt samarbete, säger Johan Rosenblom till IT24.

Petter Arnstedt, presschef på svenska Apple, vill i vanlig ordning inte bidra med någon ytterligare information:

– Allt jag kan säga är att det stämmer att Ipad släpps imorgon, säger han.