Det var år 2002 som Hampus Jakobsson grundade designbyrån TAT, The Astonishing Tribe, tillsammans med vännerna Ludvig Linge, Paul Blomdahl, Per Gustafsson, Karl-Anders Johansson och Mikael Tellhed.

Sedan dess har företaget vuxit till ett av Sveriges mest omtalade teknikföretag, med 175 anställda och kunder som Google, Nokia och Sony Ericsson. TAT är kanske mest kända för att ha gett form åt Googles mobiloperativsystem Android.

Nu får bolaget nya ägare i RIM, som bekant företaget bakom mobilmärket Blackberry. Affären blev klar i natt och innebär att TAT helt går upp i den kanadensiska jättens ägo.

– Vi har alltid brunnit för att göra skillnad och att våra produkter når ut hela vägen. På RIM tror vi att det blir så. Det finns verkligen en entreprenörskänsla i bolaget och människorna där är jättetrevliga. I annat fall hade det inte fungerat, säger Hampus Jakobsson till IT24.

– RIM har en historia av att anställa de allra bästa. För ett halvår sedan började Don Lindsay, mannen som designade OS X åt Apple, arbeta där. Nu kommer några av våra killar att arbeta med honom. Det känns häftigt, säger Hampus Jakobsson.


TAT, The Astonishing Tribe, grundades år 2002 av Hampus Jakobsson, Ludvig Linge, Paul Blomdahl, Per Gustafsson, Karl-Anders Johansson och Mikael Tellhed.

På RIM kommer TATs anställda fortsätta arbeta med användargränssnitt. Närmast ligger uppdraget att formge användarupplevelsen i RIMs omtalade pekplatta och Ipad-utmanare Playbook.

– Jag vet inte om vårt arbete hinner få resultat innan den släpps i vinter, men det är den produkten och fortsatta versioner som vi kommer arbeta med, säger Hampus Jakobsson.

TAT har varit tätt förknippat med den boom av unga, omtalade it-bolag som uppstått i Malmö och Lund de senaste åren. Hampus Jakobsson betonar att bolaget stannar i Malmö, trots de nya ägarna:

– Vi stannar i Malmö och kommer att växa i södra Sverige, så är det absolut, säger han.

Playbook
Som en del av kanadensiska RIM ska TAT nu utveckla gränssnitt till surfplattan Playbook.

Diskussionerna med RIM inleddes oväntat och för bara sex veckor sedan, säger Hampus Jakobsson. Som IT24 tidigare berättat hade TAT långt gångna planer på en börsnotering som skrinlades efter sommarens oro på börsen.

– Vi hade pausat planerna på en börsnotering och tänkte bygga bolaget vidare ett par år. Sen kom RIM bara och knackade på en dag, det var helt sjukt, säger Hampus Jakobsson.

Någon exakt prislapp på affären finns inte offentliggjord. Enligt tidningen Sydsvenskan betalar RIM ett par hundra miljoner kronor för bolaget.

För Hampus Jakobsson och de övriga grundarna, som tillsammans äger 53 procent av företaget, innebär det ett rejält tillskott i kassan. Men ingen av dem har planer på att hoppa av, säger han:

– Det här är bara nästa steg för TAT. Vi blir kvar i bolaget precis som vanligt.