För kort tid sedan trodde Netonnets vd Anders Halvarsson att det pågående pris- och marknadsföringskriget bland elektronikkedjorna passerat ”halvtid” och att det fanns ett slut i sikte.

Men när bolaget nu varslar om personalneddragningar med omkring 70 heltidstjänster så låter det annorlunda.

Nu rustar sig företaget i stället för att överleva om priskriget utvecklas till ett normaltillstånd.

– Vi kan och vill inte längre spekulera i hur länge priskriget, som också är ett marknadsföringskrig, kommer att pågå. Vi måste se till att ha lönsamhet även om det utvecklas till ett normaltillstånd, säger vd Anders Halvarsson.

Med det menar han att det gäller att skapa lönsamhet med nuvarande marknadsförutsättningar i stället för att försöka pricka in om och när marknaden vänder och priskriget tar slut.


Netonnet, med vd Anders Halvarsson, varslar en femtedel av personalen för att överleva det pågående priskriget i hemelektronikbranschen. 

– Man måste inse att de aktörer som håller på så här är stora aktörer. Väljer de att hålla på länge måste vi göra justeringar som fungerar i en sådan miljö.

På frågan hur länge Netonnet orkar stå emot om kriget, som redan kostat branschen flera miljarder i minskad lönsamhet, svarar han:

– Vi har en plan som säger att om det fortsätter som hittills så klarar vi oss med de justeringar som gjorts. Det varsel som vi går ut med nu behöver inte nödvändigtvis vara den enda justering som vi gör. Vi vänder på alla stenar och vet inte vad det kan resultera i.

– Sker det någonting större, då kommer vi att kommunicera det. Men som jag bedömer det så kan det bli fråga om flera små förändringar i stället för några få stora.

Kan det bli fråga om ytterligare varsel om neddragningar?

– Det vill jag inte spekulera i, men det som sker nu är en rejäl åtgärd som jag inte tror att vi bör göra fler gånger.

Kan det bli aktuellt att stänga någon eller några lagershopar?

– Ja, som jag sagt vänder vi på alla stenar, och vad det innebär kan jag inte säga någonting om i dag.

Det varsel om neddragning som Netonnet nu lagt motsvarar cirka 70 heltidstjänster. Under andra kvartalet i år hade Netonnet 357 heltidstjänster i medeltal.