Carl-Gustav Öberg är bara 24 år men redan en rutinerad ringräv när det gäller att skapa och driva sajter. Sin första sajt startade han när han var 14 år gammal, en e-handelsplats som sålde dvd:er. Sedan dess har det blivit hundratals sajter som sjösatts och drivits.

Just nu driver han företaget Be better online, som sysslar med sökordsoptimering. Bland kunderna märks bolag som Abba Seafood, Telia Sonera, Tetra Pak, Lekmer.se och Inet.se.

– Jag upptäckte snabbt att jag var mer intresserad av att skapa sajterna och att jobba med hur man skulle locka trafik till dem än att packa dvd-skivor och posta, säger han.

Carl-Gustav Öberg

Carl-Gustav Öberg har drivit sajter sedan han var 14 år. Be better online kommer antagligen inte bli det sista heller.

Be better online startades förra året. Idag drivs det av Carl-Gustav Öberg tillsammans med kompanjonerna Marcus Haglid och Max Wimnell. Tio personer jobbar på bolaget som första verksamhetsåret omsatte ungefär fem miljoner.

– Allt började när jag fick jobb på ett företag som jobbade med sökordsoptimering. Jag såg så mycket där som jag tyckte att man borde kunna göra bättre att jag till slut sa upp mig och startade eget istället, säger han.

Be better online arbetar, som många andra, med att strukturera innehållet på sajter för att det ska bli mer sökbart och därför också hamna högre upp på Googles söklistor.

Enligt Öberg håller dock flera av konkurrenternas tjänster inte måttet – deras lösningar ger helt enkelt ingen kraft hos Google.

– Vad många i den här branschen erbjuder kunderna är att hyra länkar från massa sajter som sökmarknadsföretaget tillhandahåller. Problemet är bara att de här sajterna ofta inte har någon kraft, det är sajter som bolaget äger men som inte har någon trafik eller relevans på nätet.

Svaret är enligt Öberg en kombination av teknisk spetskompetens och gammalt hederligt hantverk.

– Vad vi gör är att vi handgripligen arbetar upp en verklig länkkraft åt våra kunder, en länkkraft som kunden sedan äger. Exakt vad lösningen är skiljer sig ju från företag till företag, en del branscher har mängder av naturliga sajter och bloggare som skulle kunna tänkas länka till dem, andra har färre.

– Poängen är att vi löser saken och istället för att hyra något som ändå inte ger effekt, investerar våra kunder i en länkkraft som både ger resultat och som de själva sedan äger.

En del av förklaringen till att Be Better Online kunnat ta sig in på marknaden och växa så pass mycket är att sökoptimering använts så flitigt i Sverige jämfört med många andra länder.

– Här har både stora och medelstora företag redan använt sig av metoden, de har anlitat sökmarknadsföretag och blivit brända. Det är våra typiska kunder, antingen de som blivit brända av andra aktörer eller stora företag som vet vad de vill ha. De förstår precis vad det är vi levererar.

Tillväxtplanerna är stora, men inte så definierade.

– Vårt mål är att fortsätta vara bäst på det vi gör, om det sedan innebär att vi blir störst eller inte, om vi omsätter 50 eller 100 miljoner om några år, spelar mindre roll.