Enligt e-handlaren Dustins nordiska marknadsdirektör Stefan von Stein ökade bolagets försäljning av pc och mobiler med vardera 30 procent i värde under december i år, jämfört med under fjolåret.

– När det gäller försäljningen av pc så är det utan tvekan Apples Ipad som lyfte den siffran. Försäljningen hämmades dock av att det var svårt att få tillgång till produkterna. Strax före jul hade vi restnoteringar på över tusen Ipad. Nu är det bättre, även om det fortfarande fattas några modeller på lagerhyllorna, säger Stefan von Stein.

Även Onoffs marknadschef Erik Frankendal talar om Apples Ipad som den absoluta försäljningssuccén under julhandeln.

– Vi kunde ha sålt tiofalt så många om vi haft större tillgång, så stort sug är det efter Apples produkter, säger Erik Frankendal.

Varken Erik Frankendahl eller Stefan von Stein vill dock uppge exakt hur många Ipad som sålts, eller hur stor tilldelningen har varit.

Bilden av mobiltelefoner som julhandelns storsäljare räknat till volym bekräftas av både Siba och Netonnet.

– Innan jul sålde vi mest smarta telefoner, kaffemaskiner och net-books medan tv och datorer intresserade mest under mellandagsrean, säger Sara Widman, informationsansvarig på Siba.

Mobiltelefoner toppar listan för fjärde året i följd när Netonnet summerar julens bäst säljande produkter räknat till volymer. Räknat till värde är dock fortfarande tv-apparaten ohotad etta.

– Trots att både dvd-spelare och externa hårddiskar kvalar in på försäljningslistorna så är ändå mobiltelefoner det som flest kunder valt att lägga under granen i år, säger Netonnets marknadschef Jonas Järrenfors.

Den ökade mobilförsäljningen beror till stor del på att leverantörerna lyckats få fram ordentliga volymer av nya, populära smarta telefoner lagom till julhandeln. Stefan von Stein på Dustin pekar särskilt ut HTC som en vinnare i årets decemberförsäljning.

Fakta

Dustin:
Fem bäst säljande mobiltelefoner under december månad och julhandeln:

1.Iphone 4
2.HTC Desire
3.HTC Desire hd
4.Samsung Galaxy
5.HTC hd 2

Netonnet
Fem bäst säljande produktkategorier, räknat till volym:

1.Mobiltelefoner
2.Tv
3.Digitalkameror
4.Digitala fotoramar
5.Hörlurar

Netonnet
Fem bäst säljande produktkategorier, räknat till värde:

1.Tv
2.Bärbara datorer
3.Mobiltelefoner
4.Digitalkameror
5.Stationära datorer

Siba
Fem bäst säljande produktkategorier, räknat till volym:

1.Mobiltelefoner
2.Kaffemaskiner
3.Netbook
4.Digitalkameror
5.Rakapparater