Det är en rockad som är talande för tiden. Nasdaqnoterade snabbväxaren Qliktech tar över den hårt ansatta mobiltillverkaren Sony Ericsson skrytbygge i Lund – och överger därmed lokalerna i forskningsbyn Ideon där bolaget föddes och har vuxit upp.

Svenska Qliktech som tillverkar beslutsstödet Qlikview har stått för en makalös expansion sedan det grundades i Lund 1993. Under förra årets första nio månader hade bolaget en omsättning på drygt 145 miljoner dollar – vilket nästan motsvarar en miljard kronor.

Nu är bolaget noterat på Nasdaqbörsen, där aktien gått starkt under året. Sedan noteringen på 12 dollar ligger aktien nu runt 28 dollar.

Bolagets hjärta och själ, utvecklingsavdelningen, har hela tiden funnits i forskningsbyn Ideon i Lund. Men nu kan IT24 avslöja att Qliktech lämnar lokalerna i år - och i stället flyttar till de hus som Sony Ericsson lämnat efter sina neddragningar. Två stora och nybyggda hus vid motorvägen till Malmö, som stått tomma sedan i höstas.


Fortfarande står Sony Ericssons skylt kvar på Qliktechs blivande hemvist. Foto: Mattias Malmqvist

Hyreskontraktet för de nya lokalerna skrevs på så sent som för en dryg vecka sidan.

– Vi har helt enkelt vuxit ur lokalerna här. Som en följd av vår expansion har vi hela tiden fått jaga nya lokaler och nytt utrymme i det här huset, säger Jonas Nachmanson som är CTO på Qliktech och därmed basar över verksamheten i Lund.

– Det har varit ett ständigt pusslande, men i de här nya byggnaderna kan vi expandera i tre, fyra år utan att behöva leta nya lokaler.

Jonas Nachmanson säger vidare att Qliktech står inför en rejäl expansion av utvecklingsavdelningen i Lund.

– Jag kan inte säga exakt hur mycket på grund av de amerikanska börsreglerna. Men jag kan säga att vi växte med ungefär 40 procent under förra året – och det kommer inte att bli mindre än så i år. En stor del av tillväxten kommer att ske i Lund, vi ska expandera aggressivt inom forskning och utveckling.


Qliktechs Lundachef Jonas Nachmanson har expansion i sikte. Foto: Mattias Malmqvist

Trots att Qliktech flyttat huvudkontoret till USA - det är där bolaget är börsnoterat och där den största marknaden finns - är Lund fortfarande det största kontoret med sina 200 anställda. Förutom utvecklingsavdelningen som sysselsätter omkring 80 personer ligger här också corporate-funktioner som fakturering och licensiering, den globala supporten samt det sydsvenska säljkontoret.


Överger Ideon. I och med flytten lämnar Qliktech forskningsbyn där bolaget föddes och växte upp. Foto: Mattias Malmqvist

Nachmanson säger att inflyttningen kommer att ske under andra kvartalet i år. Förhoppningen med de nya lokalerna är att skapa ett "Qlikhouse".

– Det här kommer att stärka vår identitet. Det blir ett Qlikhouse, som vi kan visa upp för för kunder och partners, i stället för som nu att de får se Ideon.

– Det är också hit alla nyanställda runtom i världen kommer för en veckas introduktion. Lund är fortfarande ”heart and soul” för Qliktech, säger Jonas Nachmanson.