Det började med att Apple köpte bildbehandlingsföretaget Polar Rose i Malmö. I vintras la Blackberry-tillverkaren RIM vantarna på TAT – också de hemmahörande i Rikets tredje stad.

Är det en tillfällighet att fjolårets två kanske mest uppmärksammade it-förvärv skedde i Malmö? Absolut inte, om man frågar TAT-grundaren Hampus Jakobsson.

– Nej, det är ingen slump. Regionen är het, det händer mycket, det bubblar.

– Vi frågade vår bankir mot RIM – han sitter i London – om han visste något om Skåne. Han småskrattade och nickade, och sa att ”jodå, den regionen har jag bra koll på, det kan ni vara lugna över”.

När IT24 frågar runt i branschen varför det händer så mycket i Skåne just nu mynnar svaren ut i en och samma förklaring: Sony Ericsson. Inte minst det faktum att Sony Ericsson tvingats till stora neddragningar.

Hundratals personer, många med bakgrund från civilingenjörsutbildningarna på Lunds Tekniska Högskola, tvingades städa sina skrivbord och lämna mobiltelefontillverkaren under krisåren 2008-2009. För entreprenörskapet i regionen blev det en rejäl knuff i rätt riktning.

Hampus Jakobsson säger:

– När Sony Ericsson gjorde sina neddragningar betalade de ut en årslön till de som tvingades gå. En sådan period är som gjord för att starta upp egna bolag, och det har många gjort.

Han nämner som exempel Color Monkey, ett designbolag som startats upp av Sony Ericsson-avhoppare.

Hampus Jakobsson har följt entreprenörskapet i regionen under ett antal år. Bland annat har han själv investerat i bolag som affärsängel.

Hur ser riskkapitaltillgången i regionen ut?
– Det finns för lite sådd-kapital, men det gör det i Stockholm också. Nu har det dock kommit en del på sistone. Det har uppstått bra nätverk av affärsänglar.

När Hampus Jakobsson ska peka ut de hetaste bolagen nämner han först och främst Scalado, det omskrivna teknikbolag som utvecklar mjukvara för bildbehandling i mobilen.

– Finns inte de på börsen eller har blivit uppköpta inom två år så äter jag upp min hatt.

Hampus Jakobsson fortsätter:

Planeto är ett annat företag som är otroligt lovande. Det är ett slags online-quiz med rollspelselement.

Andra företag som Hampus Jakobsson nämner är Anyfi, Infrasight Labs, Popdevelop, Qubulus och nämnda Colour Monkey.

Analysföretaget GfK Sverige har sin bas i Lund. Vd Ulf Hillstedt känner av att det är drag i regionen – och även han nämner Sony Ericsson som själva motorn.

– Utvecklingsarbetet hos Sony Ericsson och deras personal har haft stor påverkan. Det har varit en stor drivkraft i regionen.

Ulf Hillstedt fortsätter:

– Att Sony Ericsson koncentrerar så mycket av sin verksamhet till Lund är i sin tur en följd av närheten till studenterna, både på Lunds tekniska högskola och ekonomihögskolan.

En annan faktor som Ulf Hillstedt nämner är att Malmö och Lund mer och mer växer ihop. Tidigare har förhållandet mellan städerna präglats av konkurrens – nu är det samarbete som gäller.

– Betydelsen av om man sitter i Malmö och Lund har minskat dramatiskt på sistone, stadsgränsen har eliminerats. Man märker allt mer hur städerna börjar marknadsföra sig tillsammans också. Däremot är det en längre resa till Köpenhamn. Det är fortfarande för stora kulturella skillnader. Dessutom ser inte Köpenhamn Malmö/Lund regionen som en tillgång – och innan det sker så kommer vi inta att kunna dra fördelar av varandra.

Det här är första delen i en artikelserie om Skåne som it-region. Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.

Fakta

Turning Torso, Skånes it-mecka

Det här är första delen i en artikelserie om Skåne som it-region.

Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.