Qubulus utvecklar en teknik för positionering av mobiltelefoner i inomhusmiljöer. Den bygger på oanvända patent från Telia som företaget tagit över mot att telekomjätten får del av framtida intäkter.

Det unga skånska bolaget har bara ett år på nacken, men de har redan hunnit bli ett omtalat företag i de södra regionerna. Nu har de nio anställda – men söker med ljus och lykta efter fler Android-utvecklare. De har kunder i Holland, England och USA och för diskussioner med globala aktörer om att använda tekniken i mängder av länder.

Skälet till att Qubulus teknik har fått fäste så snabbt är att den löser problemet med att de inbyggda gps-mottagarna i dagens mobiler sällan fungerar inomhus.

Det största användningsområdet är stora köpcentrum där positioneringen gör det möjligt för kunderna att få erbjudanden direkt i mobilen när de närmar sig en butik, eller att på en virtuell karta se var butiker eller andra shoppingsällskapet finns.
Grundtekniken och utvecklingsverktyget Gecko är fritt för den som vill bygga egna tillämpningar. Det Qubulus tjänar pengar på är att sälja tjänster och verktyg kring den insamlade positioneringsinformationen.

För handlarna är det värdefullt att kunna göra analyser av hur kunderna rör sig i en butik eller ett köpcentrum, och hur mönstret kan förändras av olika faktorer.

– Att se ett flöde är det som är riktigt intressant för våra kunder. Hur deras kunder rör sig och beter sig berättar mycket om hur deras köpcentrum fungerar. Och att kunna göra analyser av förändringar. Det är sådant som de tidigare bara har gjort på känsla, säger Ants Maran, vd och en av Qubulus grundare.

Flygplatser är ett annat exempel på där tekniken är användbar för att följa flödet av besökare och kanske till och med för att se var försenade passagerare befinner sig.

Företagets planer framåt handlar främst om att växa genom nya partner och att få tekniken integrerad i andras plattformar.

– Vi vill att andra ska lägga in oss i sina mobiltjänster för att få dem att fungera även inomhus. Att de ser oss som någon som kan göra deras system bättre.

På mindre än sex månader har Qubulus blivit marknadsledande inom sin nisch, men det sätter också press på att fortsätta att utveckla och förfina, konstaterar Ants Maran.

– En framgångsfaktor är att vi hade så mycket erfarenhet med oss in i företaget men även om vi är före konkurrenterna nu vet vi att tiden är begränsad. Därför har vi starkt fokus på att fortsätta vara innovativa och snabba.

Men det har inte varit lätt att rekrytera, och kompetensbristen har hindrat en ännu snabbare expansion, berättar Ants Maran.
– Vi borde vara fler men rekryteringen är en flaskhals för oss. Vi får inte tag på rätt personer. Android-utvecklare är extra svåra att hitta. Det är en av orsakerna till att vi snart öppnar ett kontor i USA.

Ändå ser han stora fördelar med att finnas i Skåne. Han nämner närheten till Malmö Högskola, Invest in Skåne som skapar mötesplatser för entreprenörer och riskkapital, och mobilforskningen och inkubatorsverksamheten på Ideon i Lund.
– Den som har en bra idé vet vart han eller hon ska gå för att se om den går att realisera. Det är väldigt tydligt.

Men det finns också en dimension som handlar om kreativitet, nyfikenhet, innovation och annat som är svårt att sätta fingret på.
– Klimatet är relativt chosefritt och informellt. Det finns ett starkt socialt nätverk där det är lätt att diskutera och samarbeta öppet utan konkurrens. Man hjälps åt helt enkelt, säger Ants Maran.

Det här är andra delen i en artikelserie om Skåne som it-region. Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.
Första delen hittar ni här.

Fakta

Grundat: Sommaren 2010. Qubulus startade inom mobilklustret Mobile Heights Business Center i Lund och ursprunget till idén kommer egentligen från ett outnyttjat Telia-patent som de båda grundarna Ants Maran och Frank Schuil fick ta över.

Ägare: Innovationsbron, Jayway, samt ett antal affärsänglar.
En av dem som stöttat Qubulus mycket, både med finansiering och goda råd, är Hampus Jakobsson, en av grundarna till TAT som nyligen såldes för över 800 miljoner till kanadensiska Rim, Research in Motion.

Vd: Ants Maran som har arbetat med mobil positionering sedan 2004.
Antal anställda: 9
Huvudkontor: I Malmö
Främsta marknader: Beneluxländerna, England och USA.
Produkt: Positioneringssystem för inomhusmiljöer. Fungerar än så länge för Android-mobiler.

Det här är andra delen i en artikelserie om Skåne som it-region.

Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.