Att komma in på Flattrs kontor i centrala Malmö känns som att kliva drygt tio år tillbaka i tiden. Alla som jobbar där sitter runt ett barbord och äter lunch efter snöbollskriget på väg tillbaka från hämtmatstället. Illfärgade sittpuffar här och där på golvet. Ena halvan av vindskontoret är ännu oinredd och bowlingbana eller innebandybana är hetaste förslagen på vad det tomma parkettgolvet ska användas till.
Peter Sunde har varit mycket i hetluften de senaste åren. Han är en av dem som grundade Pirate Bay och har just överklagat hovrättens dom på åtta månaders fängelse.
På senaste tiden har det stormat även kring mikrobetaltjänsten Flattr där han är en av medgrundarna. Flattr är en av de få kanaler som inte stängt möjligheten att göra mikrobetalningar till Wikileaks, något som han är mycket kritisk till att betalningsjättar som Visa, Mastercard och Paypal har gjort. Därmed påverkar de indirekt vad människor väljer att lägga sina pengar på, anser han.
– Hur resonerar de? Om det åtminstone fanns en misstanke om brott, men det gör det ju inte. De stänger sina tjänster så fort Wikileaks säger att de ska lägga ut dokument om banker. Och med monopolsituationen som råder blir konsekvensen att de väljer vad vi ska handla och inte. Det är förkastligt att de lägger sig i med sina moraliska värderingar!
Trots att Peter Sunde för Flattr förra året prisades som bästa nya europeiska startup av teknikbloggen Techcrunch, och utsågs till en av Sveriges främsta webbentreprenörer av tidningen Internetworld, vill han inte kalla sig entreprenör. Han är uppfinnare, slår han fast.
Det är egentligen emot hans politiska åsikter att starta företag hela tiden. Han är skeptisk till hyllningarna av entreprenörskapet, eftersom han tycker att det alldeles för ofta är enda vägen för folk att få jobb.
– Det svenska företagsklimatet gör att man inte får jobb idag om man inte är egen företagare och hyr in sig själv som konsult med F-skattsedel. Företagen borde ta sitt samhällsansvar och anställa i stället för att hyra in konsulter.
Han delar heller inte synen på att företagande alltid måste vara vinstdrivande.
– Det kan också vara fokuserat på hur det skapar förändring i samhället. Jag saknar ofta visionerna om hur företag kan hjälpa till samhället.
Och det är det han vill göra med företaget Flattr som han startade tillsammans med barndomskompisen Linus Olsson för drygt ett år sedan.
I februari 2010 släpptes den första versionen av tjänsten som gör det möjligt att klicka på en knapp på exempelvis en bloggsida man gillar och göra en donation i form av en mikrobetalning till upphovsmannen bakom webbinnehållet. I slutet av månaden summeras knappklickningarna och dras från ens konto.
I grunden finns en demokratisk tanke med Flattr som förändrar synen på internet, hävdar Peter Sunde.
– Hela internet baseras på gräsrötter och nätet ger dem möjligheten att sprida det de skapat och tjäna något på det. Flattr innebär att man betalar när och vad man vill betala för att de som gör produkten ska kunna fortsätta att göra den. Då ger man ett aktivt stöd för att man vill och inte för att man måste.
En ny tjänst på gång är direktbetalningar mellan Flattrkonton, men det ska fortfarande ske anonymt, poängterar Peter Sunde. Den som får pengarna ska inte veta var pengarna kommer ifrån.
– Det gör vi dels för att vi inte vill vara en betalningstjänst utan en uppskattningstjänst. Men det finns också en socialistisk tanke bakom att det inte ska vara någon skillnad på om man skänker 2 euro eller 200 euro i månaden. Huvudsaken är att man deltar i systemet.
Trots att Peter Sunde nyligen flyttade till Berlin är han fortfarande mycket i Malmö. Det är en av hans favoritstäder och dessutom en utmärkt grogrund för att bygga företag, konstaterar han.
– I Skåne är folk aktiva och fokuserade på att göra något. Det är mycket verkstad och inte så mycket snack. Här finns vettiga människor. Och eftersom staden inte är så stor försvinner folk inte i bruset utan man kan ha hyfsad koll på de som är i branschen. Det gör det lätt att nätverka och samarbeta.
I Skåne och Malmö finns dessutom många teknikbolag och en väl utbyggd it-infrastruktur. Närheten till universitet och högskola, arbetsmarknaden och flygplatsen i Köpenhamn, och stöd från regionen ger en gynnsam miljö att verka i, anser Peter Sunde.
Jämfört med Stockholm är dessutom effektiviteten högre, anser han.
– I Skåne handlar det om att göra mycket och i Stockholm om att synas mycket. Folk jobbar hårt här och går inte på så mycket konferenser som man gör i Stockholm. Det blir nog lika mycket gjort här i Malmö trots att vi är färre.
Det här är tredje delen i en artikelserie om Skåne som it-region. Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.
Grundat: 2009 av Peter Sunde och Linus Olsson
Ägare: Flattr ägs av de anställda, en brittisk stiftelse samt fyra riskkapitalister.
Antal användare: omkring 55 000, varav de flesta finns i Tyskland.
Antal anställda: 7-8 personer
Övrigt: Nästa steg för Flattr är att växa. 20 anställda och en miljon användare är nästa mål.
Flattr fick nyligen 320 000 kronor i stöd från Vinnova. Pengarna ska gå till att expandera i utlandet, främst genom att lokalanpassa tjänsten till språk och fler betalsätt.
Ålder: 32 år
Bor: Berlin
På fritiden: Reser
Familj: Sambo
Det här är andra delen i en artikelserie om Skåne som it-region.
Under de närmaste veckorna kommer IT24 att besöka ett antal heta bolag i regionen.