Vad är det för uppdrag som du fått?
– Uppdraget är att se till att SSAC, Security and Stability Advisory Committee, levererar de råd och den information som ICANN behöver för att fullgöra sitt arbete.

– Just nu tittar ICANN på att införa nya toppdomäner i världen och då är det SSACs ansvar att se om besluten kan komma att innebära problem för säkerheten och stabiliteten på nätet, för att nämna ett exempel.

Hur känns det att få ett sådant förtroende?
 – Jag har varit med i SSAC sedan 2005 och vet därför vad gruppen gör. Att då väljas till ordförande av övriga gruppmedlemmar är förstås extra roligt. Det är samtidigt en stor heder att få ta över efter internetlegenden Steve Crocker, som var en av dem som hittade på internet i början av 1970-talet.

Vad är det konkret som du ska göra?
– I den grupp som jag sitter i finns många verkliga experter på säkerhet och domännamnssystem, och det svåra i sammanhanget är att få dessa extremt upptagna personer att lägga ner tid och komma till konsensus, eftersom vårt uppdrag är att producera råd och riktlinjer. Hittills har vi producerat 46 stycken rekommendationer och rapporter under de senaste tio år som den här gruppen inom SSAC funnits.

Vad har du tidigare jobbat med i internetvärlden?

– Jag har jobbat med domännamnssystemet de senaste 25 år och speciellt med robusthets- och säkerhetsfrågor och förutom det har jag varit rådgivare till it-ministern i Sverige under åren 2003-2010.

Är det ett heltidsjobb, eller kan du kombinera det med ditt jobb som teknikexpert på Cisco?

– Det är en del av mitt nio till fem-jobb, och min beräkning är att det utgör ungefär en fjärdedel av mitt heltidsjobb på Cisco.

Hur många domännamn och ip-adresser finns det världen över?

– Det går inte att svara på, men många siffror är det. Grovt uppskattat finns det väl sådär 119 miljoner domännamn och där är långt ifrån hela världen medräknad. Därtill kommer omkring tre miljarder ip-adresser.